Kako se pripremiti za planinarenje?

Sjajan način da kancelariju ili dnevnu sobu zamenimo boravkom u prirodi jeste odlazak na planinarenje! To je prilika da se družimo s prijateljima ili upoznamo nove, odličan način da otklonimo stres i depresiju, popravimo san i raspoloženje… Planinarenje ima još mnoštvo koristi, ali su ovo aktuelne muke savremenog čoveka. Dakle, neka priroda bude vaše sledeće odredište, a kada se dobro pripremite, savladana prepreka učiniće vas ponosnim!

Da li sam u kondiciji?

Ako ste početnik, najbolje bi bilo da počnete s lakšim, manje zahtevnim rutama. Kako bude raslo vaše planinarsko iskustvo, rašće i kondicija! Pre odlaska na izabranu pešačku turu, krenite sa šetnjama po parku ili gradu, one su odličan vid kardiovaskularnog treninga. Dovoljno je da tri puta nedeljno šetate od 30 do 45 minuta dnevno, pa povećavajte minutažu. Poželjno je i da pojačate intenzitet šetnje koristeći brdovite staze, a ako ih nemate u okruženju, zamena su stepenice ili aerobik step mašina. Za duge uspone i lakše silaske obavezno je istezanje! U nedeljne aktivnosti ubacite čučnjeve, iskorak i vežbe balansiranja da biste ojačali kvadriceps i zadnju ložu.

Šta mi treba od opreme?

U većini slučajeva, nije potrebna nikakva specijalna oprema. Najvažnija stavka treba da bude adekvatna obuća – udobne patike ili cipele sa što dubljom šarom, kako biste izbegli klizanje. Poželjno je da to budu duboke cipele, iznad članka jer štite zglob, a da pertle budu čvrsto vezane! Oblačenje prilagodite vremenskim uslovima i godišnjem dobu. Trenerka ili helanke se preporučuju i kad je toplo, a ako je hladno, obavezno obucite aktivni veš. Odenite se slojevito! Obična majica, duks na raskopčavanje i jakna idealni su kao gornji delovi odeće. Neka se tu nađu i rezervna majica i čarape. Planinarski štapovi olakšavaju kretanje jer smanjuju pritisak na noge, ali i štapovi iz šume mogu pomoći. Ipak oni nisu neophodni. Ako je hladno, obavezno ponesite kabanicu, kapu i rukavice. Pošto ćete se zagrejati od kretanja, poželjno je da stvari lako možete da skinete i obučete ih po potrebi.

Šta da ponesem?

Ranac nikako ne treba da bude veliki i težak jer ćete ga nositi nekoliko sati. Voda je obavezna, i to ne manje od dva litra jer je hidratacija preko potrebna vašem telu tokom šetnje. Ponesite nekvarljivu hranu, na primer sendviče, a ubacite i bademe ili druge orašaste plodove za energiju. Čokoladica treba da se nađe tu u slučaju da padne šećer, a alkoholu ovde nema mesta. Lepo bi bilo da stavite neku kesicu magnezijuma ako se pojave grčevi, flastere zbog žuljeva i papirne i vlažne maramice, iz higijenskih razloga. Krema sa zaštitnim faktorom potrebna je i na planini, kao i kačket. Ako je sparno ili letnje vreme, ponesite i sredstvo protiv insekata. Obavezno u ranac ubacite rezervnu kesu u koju ćete odlagati smeće, nikako ga ne bacajte u prirodu, ali i još dve kese, ako bude kiše, da vam noge ostanu suve.

Dodatni saveti zlata vredni!

I u slučaju da idete u organizovanoj grupi, imajte GPS navigaciju ili oflajn mapu instaliranu na mobilnom telefonu. Zabeležite brojeve telefona vodiča ili gorske službe, planinarskog društva. Pratite obeležene delove staze i krećite se u grupi! Planinarenje je neprocenjivo za mentalno i fizičko zdravlje! Zato neka vam društvo u osvajanju vrhova pravi dobrovoljno zdravstveno osiguranje jer je najvažnije da šetnja bude bezbedna, a planinar zdrav! I zapamtite – svaki uloženi napor donosi mnogo više zadovoljstva i samopouzdanja! Da biste osvajali nove tačke, uvek vodite računa o prevenciji i zdravlju!

           

Pročitajte