Četiri koraka do bezbednog letovanja

objavljeno 04.07.2024.

Bezbrižan odmor za celu porodicu

Sezona godišnjih odmora je u punom jeku i svi se radujemo zasluženom odmoru. Međutim, iako je letovanje prilika za opuštanje i stvaranje lepih uspomena, važno je da budete svesni određenih rizika i grešaka koje uz malo pažnje možete lako izbeći.

 

1. Fotografisanje na plaži i deljenje fotografija

Jedna od najčešćih aktivnosti na odmoru jeste fotografisanje. Prirodno je da želite da zabeležite lepe uspomene za zajednički provedeno vreme. Ipak, roditelji često nesvesno prave istu grešku kada dele fotografije svoje dece na društvenim mrežama. Dele nage fotografije dece! Koliko god da su vam te fotografije simpatične, polunage ili nage fotografije dece na plaži mogu privući pažnju predatora koji prikupljaju takav sadržaj.

 

Savet: Prilikom deljenja fotografija, birajte one na kojima su deca obučena. Takođe, zaključajte svoje profile na društvenim mrežama kako biste mogli da kontrolišete ko sve može da vidi vaše objave.

 

2. Deljenje lokacije letovanja

Objavljivanje informacija o tačnoj lokaciji gde se nalazite ili planovima za dnevne aktivnosti može potencijalno da ugrozi vašu bezbednost i bezbednost vaše dece. Na mrežama se svaka pretraga može filtrirati, pa tako, ukoliko želi, neko može da istraži sve objave na kojima je tagovana, na primer, određena plaža, i da plažu poseti taj dan u potrazi za određenim detetom.

 

Savet: Umesto da delite informacije u realnom vremenu, razmislite o tome da objavite fotografije i informacije o letovanju nakon što se vratite kući. Tako ćete izbeći potencijalne rizike povezane s deljenjem lokacije.

 

3. Napravite dogovor s decom o udaljavanju od vas

Deca su radoznala, često nemaju svest o opasnostima koje vrebaju i lako mogu da se udalje od roditelja u nepoznatom okruženju, pogotovo u igri s drugom decom. Umesto da ih zastrašujete, uspostavite jasna pravila ponašanja koja će važiti na mestima gde ima mnogo nepoznatih ljudi.

 

Savet: Objasnite deci da uvek ostanu blizu vas i da vas obaveste ako žele da se udalje. Učite ih da ne odlaze s nepoznatim ljudima ili decom bez pitanja. Takođe, uvek znajte šta deca imaju obučeno na sebi kako biste ih lakše pronašli u slučaju da se izgube.

 

4. Osiguranje i bezbednost na putovanju

Kada planirate letovanje, važno je misliti i na putno zdravstveno osiguranje. Neočekivane situacije mogu da se dese svima, a činjenica da ste osigurani može vam omogućiti mir i osećaj rasterećenosti tokom odmora.

 

Savet: Razmislite o opcijama putnog osiguranja koje pokrivaju hitne medicinske usluge, troškove prevoza i asistencije. Ovo je mali korak koji može imati veliki značaj u nepredviđenim situacijama. Sve informacije o vrstama putnog osiguranja, kao i detaljima šta svaka od njih pokriva možete pronaći na sajtu Dunav osiguranja.

 

Timea Kukla

Centar za nestalu i zlostavljanu decu

 

 

Pročitajte