Saveti za vozače u slučaju saobraćajne nezgode

Saobraćajne nezgode svakako nisu prijatno iskustvo. One predstavljaju velik stres, kako za vozače, tako i za ostale putnike, i mogu izazvati niz dodatnih komplikacija i nelagodnosti. Koliko god da ste savesni i oprezni u toku vožnje, ipak vam se može desiti da postanete učesnik u saobraćajnoj nesreći. Stoga je poželjno da se unapred informišete o svim potrebnim koracima. Na taj način ne samo da štitite sebe i druge, već možete izbeći i to da zbog neznanja dodatno pogoršate situaciju, ili da zbog nepoznavanja procedure ne možete naplatiti štetu. Evo nekoliko saveta kako postupiti u slučaju kad do nezgode dođe:

 

Za početak, duboko udahnite..

U slučaju saobraćajne nezgode, kao što je pomenuto, svi su izloženi velikom stresu. Niko ne očekuje da će biti učesnik u ovom neželjenom događaju i prirodno je da se u slučaju kada se to ipak desi, prvobitno nađemo u stanju šoka. Međutim, izuzetno je važno da u toj situaciji ostanete pribrani i hladne glave, kako biste mogli da reagujete na odgovarajući način i učinite šta je ispravno.

 

Pobrinite se za bezbednost ostalih učesnika u saobraćaju

Nakon što se uverite da su svi koji su učestvovali u sudaru dobro, obavezno je i da se pobrinete da nezgoda ne ugrozi odvijanje saobraćaja. Dakle, postavite svu neophodnu signalizaciju, obucite svetloodbojni prsluk i postavite sigurnosni trougao, kako bi ostali vozači mogli na vreme da uoče opasnost na putu i adekvatno odreaguju. Takođe, neophodno je da sa puta uklonite vozilo i ostale predmete ukoliko ugrožavaju funkcionisanje saobraćaja ili ukoliko mogu prouzrokovati nove udese.

 

Kada je neophodno pozvati policiju na uviđaj?

Ukoliko je tokom nezgode načinjena samo manja materijalna šteta i ukoliko je uspešno postignut dogovor s drugim učesnikom u udesu, nije neophodno pozvati policiju na uviđaj. S druge strane, policiju je neophodno pozvati u slučaju veće materijalne štete ili ukoliko jedan od učesnika napusti mesto saobraćajne nezgode. Policiju takođe treba pozvati na uviđaj i onda kada se ne može postići međusobni dogovor, kao i u situaciji kada jedan od učesnika u nezgodi nije osiguran. Naravno, policiju i hitnu pomoć obavezno je pozvati ukoliko je neko u toku nezgode povređen. Šteta može zvanično da se prijavi tek po pristizanju zapisnika MUP-a. O zapisniku se možete informisati preko UOS-a ili preko svoje osiguravajuće kuće. Ukoliko želite ranije da popravite svoje vozilo, možete uraditi uslužno slikanje štete u svojoj osiguravajućoj kući. Oni koji su osigurani u Kompaniji „Dunav“ imaju pravo na besplatno uslužno slikanje štete.

 

Učinite neophodne korake za lakšu i pravilnu naplatu načinjene štete

Da biste pravilno naplatili nanetu štetu, poželjno je da pribavite što više materijalnih dokaza. Potrudite se da napravite što više fotografija sa mesta nesreće, a ukoliko je moguće, poželjno je i da napravite jasan snimak. Ovo se naročito preporučuje u situacijama kada je vozilo neophodno pomeriti kako bi se sprečilo dalje ugrožavanje saobraćaja. Potom, ukoliko je načinjena samo manja materijalna šteta, a učesnici su uspeli da postignu dogovor, potrebno je popuniti Evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi. Vodite računa da obrazac popunite pažljivo i u potpunosti. Nepravilno popunjen obrazac može prouzrokovati probleme pri naplate štete. Da bi izveštaj bio važeći, potreban je potpis oba vozača, ali je bitno napomenuti da potpis ne znači priznavanje odgovornosti, već jednostavno služi za utvrđivanje identiteta. Kako biste izbegli poteškoće prilikom naplate štete, obavezno je i da u delu obrasca koji je predviđen za izjave navedete da do nezgode nije došlo vašom krivicom. Nakon što je obrazac pažljivo popunjen, sledeći korak je odlazak u osiguravajuću kuću u kojoj je osiguran automobil kojim je izazvan udes, gde ćete podneti zvaničan zahtev za naknadu štete. Poželjno da se oba vozača jave u osiguravajuću kuću krivca, a ukoliko to nisu u mogućnosti da učine, osiguravajuća kuća krivca pozvaće svog osiguranika da dâ izjavu o krivici.

 

Pametno se osigurajte

Naravno, prvi i najsigurniji korak da se zaštitite od eventualnih nezgoda u saobraćaju jeste da obezbedite sebi kvalitetnu polisu auto-kasko osiguranja. Posedovanje polise auto-kasko osiguranja kompanije „Dunav osiguranje“ omogućava vam da nadoknadite štetu na vašem vozilu bez obzira na to da li ste ste vi odgovorni za prouzrokovanje nesreće ili ste samo akter u neželjenom događaju.

Pročitajte