Polovan ili nov automobil?

Vaša voljena „stara mašina“ izdahnula je svoj poslednji zadimljeni dah pored puta, a vi ste prepušteni da se suočite sa skupom realnošću: potrebna su vam nova kola! Ganc novi automobil je privlačna opcija, ali polovnjak deluje kao finansijski bezbedniji izbor. Pre nego što sprovedete ovu važnu odluku, potrebno je u obzir uzeti nekoliko stvari:

 

Prednosti kupovine novog automobila

Niko ne može poreći privlačnost potpuno novog automobila: od mirisa do sjajne boje, čiste unutrašnjosti i reakcije vaših najbližih kada ga prvi put vide. Osim kozmetike, novi automobil ima i brojne druge prednosti.

Većina novih automobila je veoma pouzdana, a ukoliko nešto krene naopako, u najvećem broju slučajeva pokriveni su garancijom proizvođača. Kupujući novi automobil, nemate brige o tome kako je vozilo održavano pre nego što ste ga kupili. Uz Dunav kasko osiguranje obezbedićete dodatnu zaštitu svog vozila od svih nemilih događaja poput saobraćajnih nezgoda, požara, elementarnih nepogoda krađe i drugih rizika.

Novi automobili ispunjavaju najviše standarde efikasnosti, performansi i bezbednosnih karakteristika. Istovremeno, možete naručiti opcije do kojih je vama stalo. Dakle, ako znate da želite zadnji spojler, tempomat, navigaciju, kožni enterijer i plavu farbu, pronalaženje polovnjaka sa svim ovim karakteristikama biće kao traženje igle u plastu sena.

Naravno, novi automobili takođe imaju nekoliko nedostataka u odnosu na polovne: od toga da su skuplji za kupovinu, da brzo gube na vrednosti i, naravno, nisu novi zauvek.

 

Prednosti kupovine polovnih automobila

Polovnim vozilima možda fali uzbudljivost novog, ali i oni imaju i brojne prednosti. Od niže cene pa sve do manjeg pritiska za vlasnika. Udubljenje ili ogrebotina na potpuno novom automobilu traumatično je iskustvo, želite da ga održite u savršenom stanju. Ako kupite polovan automobil, veoma je verovatno da nećete baš vi napraviti prvu ogrebotinu na njemu.

Ono što je svakako važno jeste i jeftinije osiguranje. Primera radi, „Dunav osiguranje“ pruža jednu od opcija kasko osiguranja za starije automobile – „mini-kasko“. Ovo osiguranje je naročito prilagođeno automobilima koji su stari četiri ili više godina, i pritom je znatno jeftinije.

 

Dakle, da li ste odlučili – nov ili polovan automobil?

Bez obzira na to da li su pod garancijom ili ne, polovni automobili i dalje dolaze s nekim potencijalno skupim nepoznanicama. Ne znate kako je automobil održavao poslednji vlasnik ili zašto je prodat, tako da uvek postoji opasnost da kupite tuđi problem. Naravno, polovan automobil će verovatno imati veću kilometražu, a pronalaženje polovnjaka sa opcijama i karakteristikama po želji svakako će biti ozbiljan izazov.

Kupovina novog odnosno polovnog vozila ima prednosti i mane, i stvar je ličnih preferencija, želja i finansijskih mogućnosti. Ne postoji tačan odgovor na ovu dilemu. Ali jedno je sigurno – kasko je preko potrebna opcija i u jednom i drugom slučaju.

Pročitajte