Pet razloga zašto je dobro imati psa za kućnog ljubimca

Čovekov najbolji prijatelj!

Već dugo je svima dobro poznata izreka da je najbolji čovekov prijatelj – pas. Pse volimo zbog njihovog zabavnog karaktera, toplih očiju, njihove umiljatosti i, da se ne lažemo, zbog činjenice da su naprosto neodoljivi. Međutim, osobine zbog kojih ih smatramo najboljim prijateljima jesu njihova odanost i bezuslovna ljubav prema nama.

Imati psa kao kućnog ljubimca divno je iskustvo, ali i velika odgovornost. Psi zahtevaju našu pažnju i vreme, kao i spremnost da se obavežemo na duži period. Ovoga su naročito svesni roditelji, koji će dobro razmisliti pre nego što pokleknu pred neumornim dečjim molbama i ipak pristanu da udome malo slatko štene. Ukoliko odlučite da udomite psa, morate biti spremni da promenite svoje dotadašnje životne navike. Psi, naročito kada su mali, ne vole da ostaju sami i potrebno ih je izvoditi bar tri puta dnevno. Proći će određeno vreme pre nego što novi ljubimac nauči šta je dozvoljeno raditi a šta ne, pa u početku treba imati i dosta strpljenja. Treba takođe računati i na dodatne troškove, jer ljubimcu treba kupiti i hranu, igračke, ogrlicu, ali ga i preventivno odvesti na veterinarski pregled. Sve to deluje kao prevelik napor, zar ne? A ipak će vam svaki vlasnik psa bez razmišljanja reći da je sve to i te kako vredno truda, jer pas je najbolji čovekov prijatelj!

 

Vlasnici pasa su aktivniji

Da je pas idealan kućni ljubimac, govore nam brojne činjenice. Za početak, pas vam neće dozvoliti da ujutru dugo spavate i budete lenji. Uz psa ćete biti prinuđeni ne samo da ustanete ranije već i da se pokrenete i izvedete ga napolje. Tako će vam jutro proteći u prijatnoj šetnji s ljubimcem, što je svakako zdraviji i lepši način da započnete dan. Iako vam u početku ovo može teško pasti, ubrzo će postati ritual kojem se radujete.

 

Bolje socijalne veštine i veće samopouzdanje

Svakodnevne šetnje doprinose boljem zdravlju, ali pozitivno deluju i na razvoj društvenih veština pojedinca. Vlasnici pasa mnogo lakše započinju razgovor s nepoznatim ljudima i mnogi su tako stekli prijatelje među drugim vlasnicima pasa. Istraživanja su pokazala da vlasnici pasa imaju više samopoštovanja, bolju telesnu aktivnost te da se osećaju zaštićenije i sigurnije.

 

Deca se uče odgovornosti

Deca koja imaju obavezu da izvode psa u šetnju ili ga redovno hrane ranije se uče odgovornosti, što će im svakako biti od koristi u daljem životu. Takođe, istraživanja su pokazala da deca koja imaju psa kao kućnog ljubimca poseduju jači imunosistem i ređe izostaju iz škole zbog bolesti, kao i da imaju viši stepen samopouzdanja.

 

Pozitivan uticaj na mentalno zdravlje

Vlasnici pasa više se smeju, srećniji su i opušteniji, ređe pate od depresije i manje se osećaju usamljeno. Psi nesumnjivo blagotvorno deluju na mentalno zdravlje i emotivno stanje, jer u psu imamo prijatelja koji nas uvek sluša, a da nas pri tom nikada ne osuđuje. Pas je pouzdan i veran prijatelj i može biti velika uteha u teškim danima.

Psi nas jednostavno usrećuju i čine naš život lepšim i ispunjenijim. Na nama je da ih zaštitimo u istoj meri u kojoj oni štite nas. Osigurajte svog ljubimca polisom za osiguranje životinja kompanije „Dunav osiguranje“ i zaštite ga u slučaju bolesti ili nesrećnog slučaja. Takođe, možete zaključiti i posebne uslove za osiguranje od krađe, odnosno nestanka vašeg psa.

Čuvajte one koji čuvaju vas i unose radost u vaš dom!

Više detalja možete dobiti pozivanjem Kontakt centra kompanije „Dunav osiguranje“ na telefonski broj 0800 386 286, ili na stranici www.dunav.com.

Pročitajte