Kako zaštititi svoje vozilo od provale ili krađe?

objavljeno 03.07.2023.

U Srbiji se svake godine beleži više provala automobila nego domova. Nedavna situacija koja se desila u Beogradu, kada je u jednoj noći razbijeno i opljačkano više od dvadeset automobila, opominje nas da dodatno vodimo računa o našem četvorotočkašu!

 

Koji tipovi autombila su najčešća meta za obijanje i krađe?

Iako ne postoje pravila, primećeno je da su na meti lopova često automobili marke folksvagen ili reno, jer ove automobile lopovi odlično poznaju. Izrazito primamljivi su skupi automobili, naročito nemačkog porekla, poput audija, mercedesa, BMW-a. Ipak, nemojte misliti da su lopovima zanimljivi samo noviji modeli, praksa pokazuje da su i automobili stariji od 6 godina takođe traženi na crnom tržištu.

 

Šta prvo radite ako vam je auto obijen ili ukraden?

Proverite svoje neposredno okruženje jer prioritet je vaša bezbednost. Nakon toga obavezno podnesite policijski izveštaj! Možete pozvati broj za hitne slučajeve lokalne policije i sačekati da policajac dođe na lice mesta ili ćete morati da podnesete policijski izveštaj direktno u policijskoj stanici. Nemojte preskočiti ovaj korak jer će vaša osiguravajuća kompanija  tražiti ovaj izveštaj ukoliko budete tražili nadoknadu štete. Ne zaboravite da slikate sve četiri strane automobila i sva vidljiva oštećenja, kao što su razbijeni prozori ili oštećenja na vratima od nasilnog ulaska. Navedite sve predmete koji su ukradeni.

 

Alarm ili zeder kao vid zaštite

Instaliranje alarma u automobilu može biti jedna od najboljih i najefikasnijih metoda za sabotiranje namere lopova. Nekad je dovoljna samo varka u vidu nalepnice na prozoru ili treptećeg crvenog svetla pa da odustane. Na tržištu su i uređaji koji detektuju razbijeno staklo, kretanje, pa čak i temperaturne promene i upozoravaju vas na opasnost. Razmislite o tome da svoj automobil opremite zeder sistemom ili kandžom na volanu kako biste onemogućili krađu vozila.

 

Ne ostavljajte ništa vredno u automobilu

Držite vredne predmete podalje od pogleda i ne ostavljajte stvari kao što su telefon, novčanik, laptop, aktovka, kese iz kupovine,  novac ili bilo koju drugu skupu stvar na vidnom mestu u vozilu, na instrument tabli, držačima za čaše ili sedištima.

 

Parkirajte na dobro osvetljenim mestima

Ako ne možete da ostavite automobil u zaključanoj garaži, pre nego što napustite automobil, bezbedno zaključajte vrata, prozore i prtljažnik. Nikako ne ostavljajte automobil da radi i bez nadzora. Obavezno parkirajte automobil na dobro osvetljenom mestu. Sigurnosne kamere u blizini vašeg automobila ili garaže takođe mogu sprečiti lopova u svojoj nameri. Druga opcija je da u blizini vaše garaže ili parking mesta instalirate senzor pokreta, koji će osvetliti područje ako se detektuje neka sumnjiva akcija.

 

Kako nadoknaditi štetu?

Najpouzdaniji vid zaštite od provala ili krađe vozila je svakako kasko osiguranje  jer tada ne brinete o nadoknadi štete! Za razliku od obaveznog osiguranja od auto-odgovornosti, kasko osiguranje je dobrovoljno, ali je mudar odabir vlasnika kako bi bio spreman za svaku moguću neprijatnu situaciju. Kompanija „Dunav osiguranje“, pored osnovnog paketa usluga, nudi i dopunski rizik od krađe. U moru svakodnevnih briga, uz kasko osiguranje, mnogi problemi su lako rešivi!

Pročitajte