Kako se zaštititi od krađe guma na automobilu?

Statistika pokazuje da lopovi više vole da kradu zimske gume, jer na „crnom tržištu“ one imaju veću vrednost. I kada biste ugledali baš vaše vozilo bez guma, nakon osećaja besa i ljutnje usledile bi finansijske muke ne samo za kupovinu novih guma, već i za njihovo montiranje. Prema procenama britanske policije svaka naprava koja oduzme 5 minuta vremena lopovima u krađi, gotovo da znači da će oni odustati od krađe tog vozila. Koje su to metode zaštite?

 

Parkiranje vozila

Naravno da će vozilo biti najsigurnije u garaži. Međutim, svesni smo svi da to danas postaje luksuz i da većina parkira vozila napolju. U tom slučaju trudite se da birate osvetljeno parking mesto ili ono koje je pokriveno sigurnosnim kamerama. Možete parkirati i na području gde je frekventan saobraćaj, tamo gde često prolaze druga vozila ili pešaci, jer su za lopove to mesta visokog rizika da budu otkriveni. Takođe, pre nego što napustite vozilo, okrenite točkove na automobilu pod uglom od 45 stepeni. To će otežati kradljivcima uklanjanje točkova jer ste im onemogućili lak pristup šrafovima.

 

Elektronska i mehanička zaštita vozila

Instaliranje sigurnosnog alarma ima za cilj da omete lopova i uplaši ga pre nego što uspe i da pokrene vaš auto. Nekada je čak dovoljan i samo nagoveštaj da u autu postoji alarm, u vidu nalepnice na prozoru ili trepćućeg crvenog svetla. Obavezno izaberite alarm koji uključuje senzore koji se priključuju na točkove. Jedno od rešenja protiv krađe može biti i zeder sistem koji se postavlja na volan, blindira ga i na taj način sprečava kradjivca da pokrene vozilo, odvuče ga sajlom ili ga odgura. Ugradnja ovog uređaja traje jako kratko i ne oštećuje volan.

 

Sigurnosni šrafovi

Ono što će, takođe, odbiti plašljivije lopove da vam uzmu gume jesu sigurnosni šrafovi. Postupak je jednostavan i ugrađuje se kod auto-mehaničara. Standardne šrafove na svakom točku zamenite specijalnim šrafovima za koji je potreban poseban ključ da bi se odvrnuli. Ovi sigurnosni šrafovi su već odavno deo standardne opreme novih automobila sa aluminijumskim felnama. Jedan ključ odvija samo sigurnosne šrafove iz tog kompleta. Izbegavajte da alat za otključavanje stoji na vidnom mestu u automobilu jer tako „dajete ideju“ lopovu da vam obije auto.  Nemojte taj ključ držati ni daleko od automobila, jer ćete doći u nezgodnu situaciju ako vam pukne guma.

 

Elegantna i sveobuhvatna zaštita vozila

Nijedna od ovih metoda ne garantuje stopostotnu zaštitu! Nemojte mistiti da se krađe guma ili vozila dešavaju nekom dugom, daleko od vašeg okruženja. Prvi korak zaštite je svesnost da bilo čije vozilo, bez obzira na marku, starost i vrednost, može biti meta lopova. Zato je kasko osiguranje trajni, pouzdan i sadržajan vid zaštite vozila.

Pročitajte