Kako postati savestan vozač?

Vreme u kome živimo je stresno i brzo i čini se da uvek negde žurimo, da uvek negde kasnimo. Učestvovanje u saobraćaju stoga može biti izuzetno frustrirajuće. Gužve, bahatost drugih vozača, beskonačno traženje slobodnog parking mesta izazivaju veliki stres i vozačima je ponekad zaista teško da u takvim okolnostima ostanu hladne glave.

Vožnja automobilom podrazumeva interakciju sa drugim učesnicima u saobraćaju i koliko god bili pažljivi, ne možete znati kvalitet drugih vozača, niti predvideti njihove postupke.

 

Budite oprezni u vožnji, držite odstojanje

Prvenstveno, savetuje se stalan oprez i usmerenost na druge vozače. Čak i ako ste savesni u toku vožnje i poštujete sve saobraćajne propise, morate biti obazrivi. Neophodno je držati dovoljno odstojanje između dva vozila kako biste mogli da reagujete na vreme i tako sprečite eventualne nezgode. Redovno gledanje u retrovizore obavezno je za sve vozače. Međutim, zbog sve većeg broja motociklista na putevima, vozačima se preporučuje da to čine što učestalije.

 

Vezanje bezbedonosnog pojasa je obavezno!

Ne samo da je potrebno, već je i obavezno uvek imati vezan pojas – pravilo koje važi ne samo za vozače, već podjednako i za suvozače, kao i sve ostale putnike u vozilu. Ovo pravilo se kod nas ponekad previše olako shvata i ljudi se dovijaju na različite načine kako da ostanu nevezani, a da prođu nekažnjeno, što je veliki problem, jer u odsutnom trenutku vezani pojas može biti od životnog značaja.

Takođe, mnogi smatraju da je od velike važnosti i položaj tela vozača. Naravno da svi u toku vožnje žele da sebi obezbede maksimalnu udobnost , ali opušteni stav može dovesti i do popuštanja pažnje. Stoga se savetuje da sedište bude namešteno tako da vozačeva leđa budu prava, ugao u kolenima takođe treba da bude prav, ali je svakako bitno i da vozač može sve vreme da  dohvati volan. Pravilan stav u toku vožnje, kako neki tvrde, dovodi i do budnosti i pravilnog razmišljanja.

 

Ostanite budni – pravite pauze

Budnost je još jedna bitna stavka za bezbednost u saobraćaju. Umor je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda i zato je jako važno da znate kada da napravite pauzu i odmorite se. Pravljenje pauze se savetuje nakon maksimum tri sata neprekidne vožnje, a u toku te pauze vozaču se preporučuje da izađe iz vozila kako bi se protegao, a ukoliko je to potrebno čak i da odspava.

 

Izbegavajte razgovore preko mobilnih telefona

Drugi najčešći uzrok nezgoda u saobraćaju je nepažnja, pa je zato poželjno ukloniti sve faktore koji mogu predstavljati distrakciju. Dakle, u toku vožnje izbegavajte razgovore preko mobilnih telefona, a ukoliko baš niste u mogućnosti da ih izbegnete, potrudite se da to uvek bude preko bluetooth ili hands free uređaja. Na taj način moći ćete da završite usputne obaveze, a da dodatno ne ugrozite sebe i druge učesnike u saobraćaju.

 

Osigurajte se na vreme!

Naravno, od velike važnosti za bezbednost u saobraćaju je i ispravnost samog vozila – činjenica koju bi svi vozači trebalo da znaju, ali koju nije na odmet još jednom ponoviti. Prema tome, savestan vozač trebalo bi da se pobrine da je vozilo tehnički ispravno, da poseduje važeću prvu pomoć, kao i da obezbedi odgovarajuće gume, u skladu sa vremenskim prilikama. Ispravno vozilo pomaže nam da i raspoloženje u toku vožnje bude dobro!

Štiteći sebe u saobraćaju, štitimo i druge. Zato se potrudite da vozite pametno, bez žurbe i nervoze, ma koliki izazov to nekada predstavljalo.

A za slučaj da do nezgode ipak dođe, uvek je bolje da posedujete polisu auto-kasko osiguranja. Osigurajte svoje vozilo polisom auto-kasko osiguranja kompanije „Dunav osiguranje“ i budite zaštićeni u slučaju štete nastale na vašem vozilu u zemlji i inostranstvu, kao i u slučaju nestanka vozila. Predupredite sve moguće faktore rizika i sedite za volan odmorni, sa Dunav polisom!

Pročitajte