Kako odabrati najbolji automobil

Kupovina automobila nije nimalo lak posao. Koje parametre uzeti u obzir; šta je važno, a bez čega se može; kako razlikovati želje od realnih potreba – ova pitanja samo su početak potrage za automobilom koji treba da vas služi u godinama pred vama. Dobra vest je da se sa malo istraživanja i planiranja najveći deo nedoumica rešava sam od sebe, pa odluka dolazi prirodno.

 

Šta su vaše realne potrebe, a šta želje

 Koji je, ili još bolje šta je „pravi“ auto za vas, zavisi od toga ko ste i šta očekujete od automobila. Neko želi da pokažete kako je bogat, da ima stila, neko voli da „doda gas“, ali sve košta, a osim više cene samog vozila, mogu se očekivati i viši troškovi upotrebe.

Kada birate automobil kojim ćete zadovoljavati redovne potrebe, glavni kriterijum treba da bude praktičnost, kao i odgovori na osnovna pitanja:

  • Da li najčešće vozite po gradu, auto-putu ili van asfaltnih puteva?
  • Koliki je svakodnevni put do posla i nazad, koliko vam je važna potrošnja goriva?
  • Koliko ukućana odnosno redovnih putnika prevozite?
  • Da li vam treba pogon na sva četiri točka?
  • Šta vam treba od sigurnosne opreme: praćenje mrtvog ugla, upozorenje na napuštanje trake, automatsko kočenje i prilagođavanje brzine u odnosu na vozilu ispred vas…?
  • Šta želite od opcione opreme: navigacija, rikverc-kamera, kožna sedišta, ozvučenje…
  • Treba li vam teretni prostor i da li vučete prikolicu?
  • Koristite li dečja sedišta?
  • Koliki vam je parking?
  • Koliko iznosi rata za kasko osiguranje?

 

Drugi modeli u istoj klasi

Verovatno već imate određeni model na umu – većina ljudi ga ima. Međutim, proizvođači danas prave nove modele nezapamćenom brzinom, pa pravi auto za vas lako može da bude onaj za koji niste ni čuli. Čak i ako ste sigurni u svoj izbor, uporedite ga s ostalima u klasi, barem po onim osobinama koje su vama najvažnije.

 

Test vožnja

Ukoliko ste našli izglednu ponudu (još bolje nekoliko izglednih ponuda), dogovorite se o test vožnji. Uvek je bolje da probate nekoliko automobila – jer jedan od njih je uvek bolji od ostalih.

Tek kad se nađete za volanom, počinje ozbiljno procenjivanje da li je automobil koji želite zaista za vas. Auto testirajte onako kako biste ga vozili svaki dan u saobraćaju: krenete i stanete više puta, vozite u rikverc, probate sve vrste parkiranja, a naročito unazad. Sve vreme osluškujete automobil: zvuk motora, menjača, ventilatora, klima-uređaja, prekidača.

 

Troškovi upotrebe, to jest posedovanja

Neki modeli mogu biti jeftiniji pri kupovini, ali skuplji kad na red dođe korišćenje i održavanje, a po pravilu im je i cena po kojoj ih možete prodati niža. Pre donošenja konačne odluke, obavezno istražite godišnje ili dugoročne troškove posedovanja, tj. upotrebe.

 Jedan od najčešće predviđenih troškova upotrebe jeste kasko osiguranje, naročito kod polovnih vozila. Iskustvo pokazuje da se nepredviđene situacije neizbežno događaju i da šteta, bilo da nastaje u vožnji ili na parkingu, ne zavisi samo od vas. Štaviše, najčešće će je proizvesti neko drugi, ko ne mora biti „uhvaćen na delu“. Takođe, štetu možete prouzrokovati reagujući na iznenadno ponašanje drugog učesnika u saobraćaju.

Kasko osiguranje je način da trošak štete na automobilu, često previsok za plaćanje odjednom, rasporedite kao sračunati mesečni trošak, deo redovne upotrebe vozila.

 

Konačan odabir i kupovina

Kad provozate nekoliko automobila, izbor bi trebalo da bude očigledan. Ako niste sigurni, pričekajte dok vam se utisci slegnu. Ukoliko vam se dopadne više modela, i svi su podjednako dobri, tada na red dolaze preferencije i lični ukus.

Pročitajte