Računari – osnova savremenog poslovanja

Žene treba voleti i poštovati svakog dana, ali 8. mart je odlična prilika da vas upoznamo sa modernim heroinama koje aktivno rade da svet postane bolje mesto za sve nas.

Svi znamo za Mariju Kiri, ili Anu Frank, Benazir Buto, Indiru Gandi… Tu su i Koko Šanel, Odri Hepbern, Pegi Gugenhajm i Hedi Lamar. One koje su nastavile da pokazuju koliko su žene važne za napredak čovečanstva su Greta Tunberg, Malala Jusufzai i Ema Votson, na primer. Međutim, ima još mnogo njih za koje nikada nismo ni čuli.

Ovo je priča o njima.

 

Kristen Marhejver

Kristen je pomorski biolog, a posebno se posvetila očuvanju koralnih grebena. Sa svojim timom pronašla je način kako van mora odgajati korale koje potom vraćaju u prirodno stanište, gde oni nastavljaju da žive i razvijaju se.

Njen poduhvat je pionirski jer je uspešno ukrstila koralne vrste iz tropskih mora sa onima iz hladnijih delova okeana, i tako dobila korale koji su znatno otporniji na temperaturne razlike i globalno zagrevanje mora. Time obnavlja ne samo populaciju korala, već i sve životinjske vrste koje svoj život vezuju za koralne grebene.

 

Nina Tendon

Nina je biomedicinski inženjer. Nauka ju je zainteresovala još u detinjstvu; njeni brat i sestre imali su problema s vidom i želela je da pronađe način da im pomogne. Svoju specijalnost pronašla je pod mentorstvom profesorke Gordane Vunjak Novaković.

Danas u laboratoriji, uz pomoć električne struje, stimuliše rast ćelija različitih organa. Za sada je uspela da odgaji funkcionalne ćelije kosti i srca, a cilj joj je da odgaji čitave ljudske organe.  Osim što pomera granice u medicini, ova mlada dama govori francuski, hindi i italijanski, trči maratone, postala je instruktor joge i uživa u kovanju gvožđa.

 

Džededaja Išler

Džededaja je profesor astrofizike i proučava hiperaktivne, supermasivne crne rupe. Prva je Afroamerikanka koja je doktorirala u oblasti astronomije na Univerzitetu Jejl. Dobitnica je brojnih nagrada i saradnik u mnogim televizijskim naučnim emisijama.

Pored pedagoškog rada, drži predavanja širom sveta sa idejom da svako može da otkriva svemir – samo ako se svemir predstavi na pravi način. Želi da što više mladih naučnika inspiriše da svojim radom pomeraju granice univerzuma.

 

Mišel Kops

Mišel je glaciolog i geomorfolog. Njen rad usmeren je na proučavanje i smanjivanje uticaja i promena koje globalno zagrevanje izaziva. Ono što je izdvaja jeste interdisciplinarni pristup.

Kako kaže jedan od njenih radova, što se dogodi na Antarktiku – ne ostaje na Antarktiku. Zato, sa svojim timom, Mišel istražuje ne samo kako klimatske promene utiču na svetski pejzaž, već i kako se time menja ljudski život i ponašanje. Poseban akcenat daje se sposobnosti prilagođavanja i otpornosti u izmenjenim okolnostima.

 

Vratimo se na početak: za koliko ovih dama smo čuli?

Hajde da ovaj 8. mart posvetimo novim (sa)znanjima, ženama čiji rad mora da se predstavi svima, onima koje su život posvetile konstantnom napretku.

Srećan nam Međunarodni dan žena.

Pročitajte