Zašto su pčele najčudesnija bića?

Mnogi ljudi se plaše pčela i njihovih žaoka, a zapravo bi svi trebalo da se plašimo njihovog izumiranja. Pčele su zaista bitne za opstanak čitavog sveta, a evo i zašto:

Pčele hrane čitav svet!

Putovanje jedne malene pčele od cveta do cveta ne deluje kao značajan doprinos svetu, ali kada taj proces pomnožimo sa nekoliko desetina hiljada – koliko prosečna košnica ima pčela – dobijamo isto toliko oprašenih biljaka koje upotrebljavamo za prehranu. Na globalnom nivou, oko 75% autohtonih biljaka oprašuju insekti, ponajviše pčele. To znači da se većina hrane koju jedemo nalazi na našim trpezama zahvaljujući tim vrednim oprašivačima.

Unose boje u naše živote

Mnogi baštovani postavljaju košnice specijalno da bi svoje bašte obogatili lepim, zdravim cvetovima koji se brzo množe. Njihov izbor najčešće su biljke koje cvetaju tokom svih godišnjih doba, osim zime, jer pčele tako imaju dovoljno dug pristup da ispune pun ciklus uzajamnog delovanja.

Daruju nam med

Većina pčelara hobista uzgaja košnice iz čiste fascinacije ovim neverovatnim bićima. Ali jasno je da je ukus čistog meda značajna nagrada koju kao znak zahvalnosti dobijaju od svojih pčela. Svaka pojedinačna pčela radilica ima „kapacitet“ da proizvede 1/12 kašike meda. Kada uzmemo u obzir da jedna košnica broji više od 60.000 pčela, to već postaje količina vredna pažnje. Fascinantan je i broj cvetova neophodnih za proizvodnju meda. Za pola kilograma meda potrebno je da se cvet poseti čak dva miliona puta!

Doprinose našem zdravlju

Med je jedna od retkih namirnica koja sadrži gotovo sve sastojke neophodne za očuvanje celokupnog zdravlja – vitamine, minerale, enzime, antioksidanse i vodu. Drugi značajan pčelinji proizvod jeste propolis. U pitanju je supstanca nalik lepku koju pčele sakupljaju iz pupoljaka višegodišnjih biljaka, a kojom učvršćuju svoje košnice. Taj „moćni eliksir“ deluje protiv mikroba, gljivica i zapaljenja. Ima anestetičko dejstvo, sprečava rast korova i klijanje semena, stimuliše regeneraciju tkiva i pozitivno utiče na imunski sistem.

Prosto, fascinantne su…

Kada imate košnicu i posmatrate njen rast i razvoj, počinjete da brinete o njenim stanovnicima onako kako nikada ne biste mogli da zamislite. Pčele se grupišu u složne zajednice koje vrednim radom prvo grade svoj dom, a potom uspostavljaju precizno organizovanu proizvodnju.

U proleće, mnogi pčelari su svedoci evolucije relativno male grupe pčela – oko 10.000 – ali se ona do leta proširi na čitave pčelinje kolonije. Ove pčele ubrzo postaju više od jednostavnog načina za proizvodnju čistog meda.

U stvari, za većinu pčelara med je sekundarna stvar. Primarna je fascinacija ovim čudesnim bićima!

Pročitajte