Zašto je važno da volimo sebe

Dok svakodnevno balansiramo između obaveza, lako možemo izgubiti iz vida ko smo i šta želimo da budemo. Ne, to uopšte ne znači da smo sebični! Ako dozvolimo sebi predah i iz gomile misli koje nam se vrte po glavi izdvojimo one najvažnije, moći ćemo da pronađemo pravu svrhu svog života. Mentalno zdravlje ne samo da nam pomaže da ne razmišljamo negativno, već nas uči da živimo punim plućima!

 

Kako da naučimo da volimo sebe? Ljubav prema sebi znači uvažavanje sopstvenih vrednosti i vrlina. To uključuje da prihvatimo sebe onakvi kakvi jesmo, da postavimo zdrave granice i oprostimo sebi kada je to potrebno. Za početak, naučimo da razgovaramo sa sobom, da budemo sebi prioritet i odmorimo se od samoosuđivanja. Postavimo se prema sebi s ljubaznošću i poštovanjem, baš onako kako bismo voleli da nas i drugi tretiraju! To je prvi korak na dugoročnom putu negovanja ličnog razvoja. Ljubav prema sebi može biti izazov, ali počećete da uviđate rezultate – uključujući brojne zdravstvene dobrobiti.

 

Kako poboljšati samopoštovanje? To što cenite male stvari i uživate u njima može doneti velike radosti u životu. Čak je dobro i ako primetite neke osobine koje vas izdvajaju od drugih, jer uopšte nije loše biti drugačiji. Tako ćete razumeti društvo oko sebe, što je odličan napredak ka mentalnom blagostanju. Prihvatanje svojih grešaka i mana nije odlika egoista i nemarnih ljudi, već pokazatelj da razmišljate o svojoj ličnosti, o tome kako se ponašate prema sebi i prema drugima. Kada cenite sebe, veća je verovatnoća da ćete donositi odluke koje unapređuju vaš život i koje su korisne za vas. Na primer: vodićete računa o ishrani, redovno ćete vežbati, više ćete čitati ili gajiti zdrave međuljudske odnose.

 

Kako smanjiti anksioznost i stres? Ako volimo sebe, tu za anksioznost nema mesta. Prema studijama, perfekcionisti češće doživljavaju anksioznost. Zbog toga je važno biti pažljiv prema sebi. Istraživanja pokazuju da mnogi ljudi prave poređenja na osnovu onoga što vide na društvenim platformama. Zato ograničavanje vremena na društvenim mrežama ublažava osećaj usamljenosti, depresije i straha od propuštanja. Svi želimo da budemo uspešni i da sve radimo savršeno. Imati uzvišene snove nije loše, ali moramo postaviti realna očekivanja, u skladu sa našim potrebama, željama i vrednostima. Drugi veliki neprijatelj savremenog društva je stres, koji nas jede i fizički i mentalno, pogotovo u ovom brzom stilu života. Uza svakodnevne pozitivne afirmacije kao što su „ja to mogu“ ili „umem“, usmerite se da volite i cenite sebe!

 

Kako postaviti granice? Izlazak iz zone komfora ljudima dodatno može pojačati nesigurnost. Reći NE ili uhvatiti se u koštac s onim što društvo zahteva od nas može da bude jako teško i neprijatno. Kada pažnju usredsredimo na svoje potrebe, koje često zbog drugih zapostavljamo, možemo izbeći automatske obrasce ponašanja koji dovode do nelagode i koji nas ostavljaju zarobljenima u prošlosti i potkopavaju naše samopoštovanje. Prestanite da se poredite s drugima koji su već diplomirali, venčali su se ili imaju odličan posao. Sabirajte svoja manja dostignuća jer tako stvarate zamah za ostvarenje velikih ciljeva!

 

Kako da pomognemo sebi? Zadržavanje na stvarima van naše kontrole može izazvati osećaj beznađa. Zato svaki dan podsetite sebe na čemu trenutno treba da budete zahvalni. Mali, ali efikasan način je i da umete da pohvalite sebe. Slavite male pobede. Pričajte sa sobom iskreno kao što biste sa prijateljem. Ipak, ako osećate da vas negativne misli muče već duže vreme, nije naodmet da porazgovarate sa stručnjakom kako biste spoznali alat kojim se crne misli mogu otkloniti. Pronađite podršku ako vam zatreba! A u svakom trenutku je imate u Kompaniji „Dunav osiguranje“, koja uz polisu dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja podseća koliko je preventivna briga o zdravlju važna za našu mentalnu snagu!