Zaštitite kućnog ljubimca od zime!

Pas koji maše repom ili mačka koja prede u krilu pružaju naročito zadovoljstvo jer se osećamo korisnima i voljenima. Ljubimci će najviše uživati u našem društvu i zato budite jedni drugima podrška i radost u zimskim danima.

Ne ostavljajte ljubimce napolju tokom zimskih meseci – Mačke i većina pasa bezbedniji su u toplim domovima, ali ljubimac je veoma srećan ako se redovno izvodi u šetnju i rekreaciju. Neka šetnje budu kraće, jer će izostati povrede od snega i leda ili promrzline. je Poželjno je da kratkodlakim psima nabavite džemper ili jaknu koja će im prekriti vrat, grudi i stomak. Mikročipujte ljubimce, to je vrlo važno ako se izgube, a zimi se to češće dešava jer im od velike hladnoće mogu oslabiti čula sluha i mirisa. Zato je šetnja na povocu imperativ!

 

Neophodna je nega – Po povratku iz šetnje obrišite im šape i stopala. Time ne samo da uklanjate prljavštinu, već i so i druge hemikalije kojima su posute ulice, a one nagrizaju i iritiraju jastučiće na šapama. Može doći i do povrede sluzokože ako ljubimac počne da liže neoprane šape. Šišanje i brijanje pasa obavite najkasnije do sredine jeseni, nikako ne činite to kad počne hladno vreme, jer duga dlaka pomaže da im bude toplije. Takođe, nikada ih ne izvodite u šetnju odmah nakon kupanja i dlaku dobro osušite fenom.

 

Psi u dvorištu Obezbedite valjano sklonište koje će pre svega biti čisto i suvo. Kućicu napravite da nema promaje i vlage i da ne bude tesna, već da ljubimac može da stoji i da se okrene. Prevelika kućica nije dobra jer ne zadržava toplotu. Vrata neka budu prekrivena nepromočivim zastorom, najbolje najlonom, a na pod stavite slamu i neko staro ćebe ili prostirku koju ćete zameniti kada se iskvase.

 

Za energiju – Ljubimce u hladnim danima hranite više i češće, jer održavanje toplote troši mnogo energije. I hidratacija je važna, pa vodite računa da se voda u posudama ne zaledi, nije dovoljno što će da ližu ili jedu sneg, tako čak mogu i da se prehlade. Koristite plastične činije jer na metalne posude, koje se brzo zalede, ljubimci mogu da zalepe jezik i povrede se.

 

I njihove godine su važne – Štenci ne podnose tako dobro hladnoću kao odrasli psi. Zato ih naučite da nuždu u stanu obavljaju na novinama ili peleni kako ne bi izlazili na terasu ili u dvorište. Međutim, to treba da važi i za stare pse ili posebne rase kojima više odgovaraju vrućine. Stariji ljubimci od hladnoće osećaju neprijatnost i bolove u zglobovima, pa je poželjno da im u ishranu preventivno uvedete neke vitamine ili da imaju već propisanu terapiju.

 

Ljubimci i automobili – Životinje često umeju da se sakriju od hladnoće ispod parkiranih automobila. Zato pokucajte jako dva-tri puta po haubi ili se sagnite kako bi se one izmestile odatle pre nego što pokrenete vozilo. Ne ostavljajte nikako svog ljubimca u autu na duže vreme jer može da se smrzne. Vodite računa da ne prolijete antifriz u njihovoj blizini. On je slatkastog ukusa, može namamiti ljubimca, a veoma je otrovan.

 

Srećan i zdrav ljubimac ujedno znači zadovoljan i srećan vlasnik!

Pročitajte