Vodjenje računa o energetskoj efikasnosti počinje od svakog od nas!

Važno je!

Zemlja je naš dom, ali je evidentno da se ponekad prema njoj ne ophodimo domaćinski.

Kako bismo sačuvali našu planetu za buduće generacije, svako od nas treba da izmeni, u manjoj ili većoj meri, svoje životne navike, a time što je veoma važno i povećamo energetsku efikasnost!

Efikasno trošite vodu

Prosečan građanin Srbije potroši oko 120 litara vode dnevno. Samo za kuvanje i piće, dnevno potrošimo i do 25 litara. Kako biste tu količinu smanjili, možete da preduzmete sledeće:

– Proverite i popravite slavine u kući, jer kroz česmu koja kaplje za 24 časa istekne oko 70 litara vode.

– Mašinu za pranje veša i mašinu za pranje posuđa uključujte samo kada su pune.

– Pri pranju zuba ne dozvolite da voda teče sve vreme – na taj način se može uštedeti i do 20 litara.

– Automobile nemojte prati sami već u profesionalnim perionicama. Ako niste u mogućnosti da odvezete automobil u perionicu, već to ipak sami radite, perite ga na travnjaku ili bilo kojoj zelenoj površini, pa ćete je na taj način zalivati, a voda neće biti uzalud potrošena.

Efikasno korištenje struje

Ne samo da ćete štednjom struje doprineti da se zagađenje smanji, već će vam i iznos na računima biti niži.

– Nikada ne ostavljajte upaljena dva velika potrošača u isto vreme. Pod velikim potrošačima se podrazumevaju bojler, mašina za veš, mašina za posuđe i električni šporet. Frižider sa zamrzivačem je takođe veliki potrošač, imajte i to na umu.

– Na potrošnji klima-uređaja možete uštedeti tako što ćete sniziti temperaturu hlađenja ili grejanja. Ako temperaturu smanjite za samo jedan stepen, možete uštedeti oko tri odsto struje.

– Ako veš perete na 40 stepeni, a ne na 60, mašina će trošiti dvostruko manje struje.

– Ugasite šporet ili rernu nekoliko minuta pre nego što obrok bude gotov, jer će se hrana kuvati ili peći još neko vreme dok se uređaj hladi.

– Zamenite obične sijalice štedljivim ili LED sijalicama jer one troše do 80 odsto manje energije i traju oko deset puta duže od običnih.

Reciklirajte

Pod pojmom reciklaže se podrazumeva proces prerade već upotrebljenog materijala da bi se ponovo koristio u iste ili slične svrhe. U Srbiji je sistem reciklaže još uvek nedovoljno razvijen, ali uz malo truda i dobre volje, moguće je reciklirati veliku količinu otpada iz domaćinstva.

Verovatno ste se više puta zapitali „Zašto da recikliram kada na kraju sve ide na isti otpad?“. Važno je da znate da vi niste ti koji vrše reciklažu, već sortirate otpad i na taj način olakšavate posao zaposlenima u reciklažnim centrima koji vrše separaciju otpada.

Kada ste u mogućnosti plastiku, papir i staklo odložite u posebne kontejnere namenjena za tu vrstu otpada, umesto što ćete sve zajedno baciti u smeće. Takođe, ne zaboravite da odvajate plastične čepove za flaše i da ih odnesete u neku od organizacija koje ih prerađuju.

Smanjite upotrebu plastike

Plastika zagađuje vodotokove, mora, vazduh, hranu… Iako se radi na pronalaženju zdravije alternative, i u te svrhe se koriste seme maslina i šećerna trska, i dalje većina plastičnih predmeta oko nas vodi poreklo iz naftnih derivata koji su neobnovljivi.

Ono što na dnevnom nivou možete da preduzmete da smanjite upotrebu plastike jeste, pre svega, da u kupovinu krenete sa svojim cegerom, umesto da uzimate plastične kese u prodavnici. Takođe, voće i povrće kupljeno na pijaci možete zapakovati u mrežice koje ćete koristiti više puta. Razmislite i o tome da nabavite flašu za vodu za višekratnu upotrebu, umesto klasičnih plastičnih flaša koje posle bacate. Korištenjem obnovljivih izvora energije doprinosite povećanju energetske efikasnosti.

Više pešačimo, koristimo bicikl i slično

Osim što štedimo energiju, pešačenjem i vožnjom bicikla promovišemo i zdrav način života.

Inicijativa za obeležavanje Svetskog dana energetske efikasnosti nastala je u Austriji tokom Prvog međunarodnog sastanka o energetskoj efikasnosti i ima za cilj senzibilizaciju svih ljudi o potrebi smanjenja potrošnje energije razumnim i održivim korištenjem energije. Povećanje energetske efikasnosti zasniva se na optimizaciji proizvodnih procesa i potrošnje energije, korištenju obnovljivih izvora energije na štetu fosilnih goriva, promovisanju odgovorne potrošnje i recikliranja, između ostalog.

 

Pročitajte