Uz prijatelje budite najbolja verzija sebe!

Prijateljstva su jedinstveni i posebni odnosi, ulažemo u njih svoje vreme, emocije, trud i požrtvovanost, ali i mnogo dobijamo! Odabir prijatelja je važan aspekt za ispunjen i srećan život, zato obratite pažnju na sledeće kriterijume:

 

Zajednička interesovanja – Platon je još 360. godine pre nove ere napisao da „sličnost rađa prijateljstvo“. I Aristotel se složio sa tim tvrdeći da „volimo one koji su nama slični“. Već u osnovnoj školi biramo da se družimo s decom koja imaju interesovanja slična našim. Pronalaženje zajedničkih aktivnosti ujedno pomaže u jačanju odnosa. Zajedno možete da se bavite različitim hobijima i provodite vreme gde svi uživate. Okružite se pozitivnim ljudima, tako ćete ostati motivisani i fokusirani na napredak. Možete naučiti nove stvari od svojih prijatelja ili ćete imati priliku da zajedno isprobate nove aktivnosti.

 

Emocije – Ako se osećate prijatno i opušteno s nekim, on vam može postati dobar prijatelj. Primetićete da najpre postajete bliski s nekim verujući svojoj intuiciji. Kasnije sa njim počnete da delite svoje misli, osećanja i brige, a to je  naročito važno danas u vremenima stresa. A najvažnije je da imate prijatelja s kojim možete da komunicirate otvoreno i iskreno, kome u svakom trenutku možete da kažete kako se osećate! Zato treba da pronađete ljude koji vas podstiču da budete bolja verzija sebe i veruju u vas, jer vas tako navode da verujete u sebe i svoje odluke. Zadatak prijatelja je da vas ohrabruju da budete bolji i uporniji.

 

Bliskost – Istraživači su otkrili da kada neko s nama podeli pozitivne reči, to stvara osećaj bliskosti. Izaberite prijatelje koji će biti tu i voditi vas kada vam zatreba pokazatelj pravog puta. Koji će, kad treba, vaše interese da stave ispred svojih, ali i opomenu vas kada je potrebno. Prijatelji vam pomažu da se osećate povezanije sa svetom oko sebe dok zajedno delite iskustva i stvarate uspomene. Prijatelji će pružiti osećaj pripadnosti, što može biti naročito važno ako ste novi u nekom društvu ili prolazite kroz težak period. Budite okruženi ljudima koji imaju slične vrednosti i uverenja kao i vi. Tako ćete imati čvrstu osnovu za zajedničko razumevanje.

 

Zajednički ciljevi – Na kraju krajeva, odabir prijatelja je lična odluka i ono što funkcioniše za jednu osobu možda neće važiti za drugu. Međutim, zapamtite, sve dok postoji iskreno međusobno poštovanje, prijateljstvo je na čvrstim nogama. Možda na prste jedne ruke možete da nabrojite prijatelje u moru poznanika. I ne mora da ih bude mnogo, važno je da se zbog njih vredi truditi i davati! Ali ponekad zaboravimo na one koji su tu, neprimetni, uz nas, brinu o nama, a da toga nismo svesni. Zar nije lepo imati nekoga ko vam može pružiti sigurnost, podršku i miran san? Zato smo mi tu i trudimo se da i dalje budemo vaš odgovorni prijatelj. Kao što znate, u našoj zemlji „Dunav“ je najširi, i poput ove velike reke, glavne arterije evropskog kontinenta, trudimo se širinom svoje duše da naše prijateljstvo još više cveta i napreduje.

Pročitajte