Osam saveta za uparivanje vina i hrane

Opustite se: enolozi i somelijeri kažu da su šanse da uz ručak ili večeru izaberete pogrešno vino zapravo minimalne. Ipak, postoje neka osnovna pravila.

Ako uživate u odličnoj hrani i svom omiljenom vinu, napravili ste odličnu kombinaciju. Da li će stručnjaci pohvaliti vaš izbor? Verovatno ne. Ali ako želite da svoje goste oduševite poznavanjem fantastičnog kombinovanja vina i hrane, postoje neki provereni saveti koje treba da poslušate.

  1. Suva bela vina

Beli sovinjonpino griđo i većina stonih belih vina. Odlično idu uz povrće na žaru, ribu i skrob (hleb ili brusketi).

  1. Slatka, aromatična vina

Malvazijarizling i muskatna vina. Uparite ih sa sirevima, šunkama, mesnim prerađevinama – uopšte sa svim bogatim predjelima.

  1. Bogata bela vina

Kao šardonerusan ili marsan. Savršen par uz meke sireve (bri, na primer), hleb, bela mesa, rakove ili masnu ribu.

  1. Penušava vina

Od proseka do šampanjca. Pojačaće ukuse masnih tvrdih i mekih sireva, variva i ribe. Uz to, slobodno ih probajte uz slane đakonije.

  1. Laka crvena vina

Svaki roze, pino noar… Izaberite ih uz rakove, bela mesa, meze ili povrće. Obavezno ih dodajte i uz sireve punog, bogatog ukusa.

  1. Crvena vina srednje punoće

Stona crvena vina, merlotamjanika i slična vina. Pravi izbor uz meke masne i buđave sireve, piletinu, ćuretinu, junetinu i dimljena mesa.

  1. Puna crvena vina

Poput kabernea i širaza. Uživaćete ako ih uparite sa tvrdim masnim sirevima, hlebom, junetinom u svim oblicima, jagnjetinom. Odlični su i uz ljuto-slatke soseve.

  1. Desertna vina

Kasne berbe, šeriportobermet. Naravno, idu uz slatkiše, ali i uz dimljeno meso, hleb i meke masne sireve.

Ne zaboravite: sve ovo su samo osnovni saveti i pristup koji je više tradicionalan. Kao što se i različite kuhinje razvijaju i uvode nove ukuse, tako se i vina prilagođavaju i oslobađaju stega iz prošlosti.

Za dobra vina potreban je zdrav vinograd. Klima se menja i vinogradari iz godine u godinu preuzimaju sve više rizika kako bi održali i unapredili svoje vinograde i proizvodnju. Mi im u tome pomažemo.

Više o osiguranju vinograda i vinogradara saznajte ovde. Ponosni smo što smo lideri u podržavanju proizvodnje vina – jer želimo da još dugo uživamo u vrhunskim vinima Srbije. Živeli!

Pročitajte