U čemu je tajna magične kutije zvane televizor?

Iako je svoje zlatno doba doživela u drugoj polovini 20. veka, i danas, uprkos ekspanziji interneta, televizija dominira na tom polju. U čemu je tajna te magične kutije? Dobar program, jednostavnost korišćenja pomoću daljinskog upravljača, komfor i atmosfera koje vezujemo za dnevni boravak?

 

Televizija danas

U vreme epidemije koronavirusa, kada se apelovalo da ostanemo u kućama, gledanje televizije je, nakon onlajn kupovine, zabeležilo najveći porast. Iako nije ni jedini a ni najbrži izvor informacija, jeste na prvom mestu, naročito kod starije populacije. Ipak, mlađa publika tera televiziju da se menja. Zahtevaju se dinamične, zabavne i atraktivne emisije, a akteri, da bi emisija bila gledana i šerovana, uglavnom moraju biti influenseri koje mladi prate na društvenim mrežama.

U Evropi se najviše prate sportski događaji, a u Srbiji domaće serije i kvizovi u večernjim terminima. Najgledaniji televizijski prenosi na svetu bili su Olimpijske igre u Londonu 2012. godine i finale Svetskog prvenstva u fudbalu u Rusiji 2018. godine, a nakon toga, na listi se nalaze sahrana princeze Dajane i venčanje princa Vilijama i Kejt Midlton.

 

Televizija kao simbol kulture!

Neki od nas imali su tu sreću da, dok su rasli, gledaju čuvene dečije emisije. Uz njih smo pevali, učili da brojimo, upijali smo pravila bontona… Muzičko obrazovanje, ali i osećaj za takmičenje usvajali smo uz „Muzički tobogan“ i Minju Subotu. Iako je primarno bilo namenjeno deci, svi su voleli to nadmetanje i navijali da njihova omiljena ekipa osvoji „3 bambija“. Lutak Aćim i Mića Tatić, prema scenariju Duška Radovića, u emisiji „Na slovo, na slovo“, uz igru su nam pomagali da obogatimo svoj rečnik, a nema deteta koje, pre spavanja, dan nije završavalo uz životinje iz emisije „Laku noć, deco“

Odrasli su potom ostajali da gledaju Dnevnik. Sinonimi za perfektnu dikciju bili su Mića Orlović, Dušanka Kalanj i Danka Novović, čuveni spikeri od kojih i danas, dok gledamo njihove snimke, može mnogo da se nauči. Primeri su otmenog držanja i boje glasa koji ostaju duboko urezani u sećanje. Ljudi su ih vrlo rado primali u svoje domove, verovali su vestima koje oni čitaju i s lakoćom ih razumeli.

 

Kakva je budućnost televizije?

Možda više nemate svoju omiljenu TV emisiju ili odavno niste pogledali nešto dobro i zanimljivo, ali većina nas i dalje lista bezbroj kanala u nadi da će naći nešto vredno pažnje. Da li će budućnost pregaziti televiziju, da li će ona biti zamenjena strimovima, novim platformama, bindžovanjem? Izgleda da gledanje televizije u Evropi i dalje ne bledi, a na nama je da, usled velikog izbora, napravimo onaj najbolji i osiguramo se tako da naše vreme uz televiziju bude edukativno, zabavno ili opuštajuće!

Pročitajte