Tri glavna razloga što je važno osigurati poljoprivrednu proizvodnju

Poljoprivredu karakterišu visoki rizici proizvodnje i stoga je ona znatno kompleksnija i zahtevnija od drugih delatnosti. Nažalost, mnoge od tih rizika nije moguće predvideti niti preduprediti. Glavni uzrok nesigurnosti poljoprivredne proizvodnje jesu iznenadni nepovoljni vremenski uslovi, što naročito važi otkako su nastupili uslovi globalne promene klime. Elementarne nepogode kao što su kiša, sneg, grad, kao i nedovoljna količina padavina, mogu dovesti do toga da poljoprivrednik preko noći ostane bez onoga što je godinama stvarao!

Poljoprivredno osiguranje – put do ekonomske stabilnosti proizvođača

Bilo da ste individualni proizvođač, zadrugar ili deo kompanije koja se bavi poljoprivrednom proizvodnjom, svesni ste koliko je ulaganja i truda neophodno za održavanje poljoprivrednog gazdinstva. Tu je naravno i pitanje egzistencije, jer od poljoprivrede svi živimo. Poljoprivredno osiguranje stoga je uvek dobro rešenje i pametna investicija za budućnost. Troškovi osiguranja poljoprivredne proizvodnje zanemarljivi su u odnosu na koristi koje ono pruža osiguranicima. Mali iznosi na godišnjem nivou uloženi u osiguranje zaštitiće poljoprivrednog proizvođača u slučaju:

  • štete nastale usled elementarnih nepogoda, kao što su kiša, sneg, mraz, grad i druge…
  • štete nastale usled suše, odnosno nedostatka vlažnosti zemljišta
  • uginuća domaće životinje usled bolesti ili nesrećnog slučaja.

Subvencijama do povoljne premije i sigurne proizvodnje!

Dodatni razlog za osiguranje jeste i izuzetno povoljna premija osiguranja koju država subvencioniše do čak 70% kako u slučaju osiguranja useva i plodova tako i u slučaju osiguranja domaćih životinja.

Ne treba zaboraviti velike poplave koje su nas 2014. godine zadesile i načinile nepopravljivu štetu obradivom zemljištu, kao ni činjenicu da je gotovo svake godine rod malinjaka u Zlatiborskom okrugu desetkovan usled pojave grada. Suša takođe predstavlja ozbiljan problem za poljoprivrednu proizvodnju jer uzrokuje oko 70% štete na usevima, a očekuje se da, usled klimatskih promena, njene posledice budu sve ozbiljnije. Materijalna šteta nastala u pomenutim situacijama svakako nije zanemarljiva, naročito ukoliko se poljoprivrednik na vreme nije adekvatno osigurao.

Ne zanemarite ni mehanizaciju i ljudske resurse!

Poljoprivredno dobro ne čine samo hektari obradivog zemljišta i stočarska stada. Velika su ulaganja i u stambene objekte, pomoćne zgrade, kao i u poljoprivrednu mehanizaciju. Zato je važno obezbediti i osiguranje za zaštitu stečene imovine, ali i osigurati mašine za obradu zemljišta i dodatno se zaštititi od potencijalnih rizika.

Poslovica kaže da loš vlasnik uzgaja korov, pametan obrađuje zemlju, a dalekovid odgaja radnika. Stoga ne treba zanemariti ni ulaganje u ljudske resurse u poljoprivrednoj proizvodnji, kao ni u njihovu zaštitu.

Osigurajte se na vreme i postanite spokojni gazda svoga imanja!

Pročitajte