Top pet novogodišnjih jelki

U mnogim svetskim metropolama novogodišnje jelke su već okićene. One su simbol Božića, prizivaju pomisao na festivale, poklone, kuvano vino, poslastice… Decembar nam je i ovog puta omogućio da uživamo u raskoši i da se divimo novogodišnjoj dekoraciji širom sveta. U slučaju da razmišljate gde biste mogli da otputujete i proslavite predstojeće praznike ili kako da ukrasite svoj dom, možda će vam baš ova lista pomoći:

 

London (Engleska) – London nosi titulu „kraljice“ među prestonicama jer je uoči božićnih praznika najposećeniji grad u Evropi. Novogodišnja jelka na Trafalgar skveru je najviše drvo u Velikoj Britaniji, a tu je od 1947. godine, kad ju je London dobio na poklon od Norveške. Ipak, mora se priznati da to možda nije najlepše ukrašeno drvo, ali čitav ambijent je magičan, još ako ste ljubitelji engleskih pabova, glas ćete dati ovoj jelki!

 

– Njujork (SAD) – Ovo drvo raste usred prostranog „Rokfeler centra“ i svake godine privlači milione Njujorčana i turista. Jelka je postala ikona Njujorka, a tome je doprinela i njena popularnost na Instagramu uz čuveni haštag. Na vrhu je „svarovski“ kristalna zvezda, a uključivanje rasvete se organizuje na posebnoj ceremoniji. Zato je ona već godinama istaknuta na listi časopisa Forbs.

 

– Rio de Žaneiro (Brazil) – Epitet neobična može da stoji uz ovu jelku jer ona nije na zemlji, već pluta! Nalazi se u laguni Rodrigo de Freitas, visoka je 85 metara, teška 530 tona i osvetljena je sa skoro milion led-lampica. Ova jelka ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najviše plutajuće drvo na svetu i na tom prvom mestu je od 1996. godine.

 

– Vilnjus (Letonija) – Turistička organizacija „European Best Destination“ proglasila je ovu jelku za najlepšu u Evropi 2019. godine. Za nju je glasalo više od 14.000 putnika iz 82 zemlje, a iza sebe je ostavila mnogo popularnije gradove i glamuroznije jelke. Najzanimljivija stvar je da, iako ima oko 6.000 grančica, nijedno drvo nije posečeno zbog ove lepotice. Sve grane, koje su otpale sa drveća, pokupili su šumari, a ukrašena je sa oko 70.000 lampica i liči na figuru kraljice u šahu.

 

– Pariz (Francuska) – Za vreme novogodišnjih praznika najposećenija destinacija nije „Luvr“ ili Ajfelova kula, već Galerija „Lafajet“, koja datira još iz davne 1889. godine. Tradicija je veoma važna, pa zato nimalo ne čudi što se još neguje i jedna od najstarijih tradicija u gradu, a to je pretpraznično predstavljanje novogodišnje jelke.Jelka je svake godine okićena u skladu sa posebno odabranom temom, i to traje još od 1976. godine, kada je jelka prvi put okačena na kupolu robne kuće. Bila je to prava senzacija – prvenstveno zbog načina na koji je predstavljena, a potom i zbog veličanstvenog načina na koji je okićena. Kupola na kojoj visi jelka inače je zaštitni znak ove skupe robne kuće. Staklena kupola izvedena je u neovizantijskom stilu i visoka je 43 metra.

 

Popularnost neke jelke danas se određuje brojem haštagova i preko Gugl pretrage, pa se zato svi utrkuju da budu posebni i neobični. Mnogi su otišli korak dalje, pa umesto pravog stabla postavljaju jelke od čokolade, recikliranog materijala, murano stakla, lego kocaka…

Ipak, većini će svakako biti najdraža ona jelka koju imaju u svom domu i koju su kitili sa svojim najbližima. Čak i ako svaki ukras nije na svom mestu, to neće remetiti njenu savršenost jer će i dalje asocirati na porodicu, ljubav, toplinu. Pažljivo čuvajte te uspomene, a vaš dom neka čuva polisa osiguranja „čuvar kuće“. Neka se ispod novogodišnje jelke nađu osiguranja Kompanije „Dunav“, jer tako najdražima poklanjate ono najvrednije – mir i sigurnost!

Pročitajte