Stočari s Peštera osiguravaju svoja stada

objavljeno 06.12.2021.

Prostrana Pešterska visoravan oduvek je bila i ostala područje nadaleko čuveno po stočarstvu i proizvodima stočarske proizvodnje. Jagnjetina sa Pešterske visoravni mogla se naći na trpezama širom sveta na svim kontinentima. Sjenički kravlji i ovčiji sir sačuvali su svoj prepoznatljiv ukus kroz vekove, a njihova proizvodnja oduvek je počinjala upravo na ovim pašnjacima.

Milan Sredojević iz sela Raspoganče sa svoja dva sina, ćerkom i petoro unučadi živi na Pešteru i radi baš onako kako su to činili njegovi preci.

-Bavimo se stočarstvom, držimo ovce, krave i konje. Imamo stado od sto dvadeset ovaca, pravimo sir koji prodajemo na pijacama u Beogradu. Imam preko 100 hektara pašnjaka što obezbeđuje dovoljno hrane za stoku, ali imamo malo problema sa vodom. Sve u svemu, dobro je, pojašnjava Milan Sredojević.

Surove zime u sjeničkom kraju, sneg i grad, blizina divljih životinja veliki su rizik za poljoprivrednu proizvodnju. Milan je izabrao osiguranje Kompanije „Dunav“ kao sigurnu zaštitu od nepredvidivih gubitaka.

-Treba osigurati svaku proizvodnju. To je prava stvar. Ukoliko bude šteta osiguranje to nadoknadi. Svako treba da osigura svoje domaćinstvo i svoje stado, sve što ima, i žitarice, i stoku… Kod „Dunav osiguranja“ mi smo ove godine osigurali sva naša dobra. Imali smo štetu koju su stručnjaci iz „Dunava“ u kratkom roku  procenili i odmah su isplatili odštetu.

Na drugom kraju Pešterske visoravni, na pašnjacima svojih predaka, uprkos uspešnoj karijeri u građevinarstvu, stočnu proizvodnju započeo je Rešad Hairović.

– To je moja ljubav prema prirodi, prema stoci. Odlučio sam da kupim  155 grla angusa. Goveda su poreklom iz Irske. Cena jednog je oko 2.000 evra. Ova grla otporna su za naše krajeve, lako podnose zimu. Ulaganje u nabavku stada je bilo veliko i tu nam je država pomogla svojim sredstvima, oko 65%. U proceduri smo da osiguramo stado u Kompaniji „Dunav“. Osiguranje nam je neophodno, jer su ovde izraženi rizici od vukova, medveda…. Subvencije koje Ministarstvo odobrava i na premiju osiguranja znače nam mnogo.

Ivan Antonijević, direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ Novi Pazar, okupljenim poljopribvrednicima na Pešteru predstavio je ponudu Kompanije:

-Što se tiče životinja, osiguravamo zdrava i sposobna grla za određene namene i u tom smislu pružamo osiguranje od osnovnih rizika nesrećnog slučaja i bolesti, kao i od dodatnih rizika za koje se opredeli domaćin, kao što su gubitak priplodnosti, gubitak pri teljenju i slično. Glavni podsticaj za osiguranje na teritoriji koju pokriva Glavna filijala jeste podsticaj države gde su subvencije na teritoriji Opštine Sjenica 70%, a na teritoriji Opštine Novi Pazar i Tutin 40%. Kada se uzme u obzir taj podsticaj, ako domaćin osigura priplodnu kravu na 1.000 evra, cena nakon izvršene subvencije bude 3.200 dinara, i naravno, ta umanjena cena bude još manja, pojasnio je Antonijević.

Ekspozitura Uprave za trezor u Sjenici vodi 4.500 registrovanih poljoprivrednih gazdinstava. Mladen Tubić, šef ove ekspoziture, istakao je da su radionice, kao ova koju je organizovala Kompanija „Dunav“od velikog značaja u podizanju svesti  poljoprivrednih proizvođača da osiguraju svoje useve, stočni fond, jer na ovom području ima dosta štete, dosta nevremena, grada.

Prednosti polise „Dunav osiguranja“ ogledaju se u korektnoj proceni i brzini isplate štete, istako je u razgovoru s poljoproivrednicima  Ivan Antonijević, direktor Glavne filijale „Dunav osiguranja“ Novi Pazar:

-Kad dobijemo potvrdu iz veterinarske stanice da je odjavljeno grlo koje je uginulo ili koje je prinudno zaklano, mi istog dana isplaćujemo osiguranu sumu po grlu.

Iskustva pokazuju da je jedan od najznačajnijih motivacionih momenata u odlučivanju poljoprivrednika da kupe polisu osiguranja upravo visina subvencije koje daje država.

-Kada su u pitanju subvencije za poljoprivrednu proizvodnju, u delu osiguranja poljoprivredne proizvodnje i u 2022. godini sve ostaje isto. Pet okruga ostaje sa 70% povraćaja, ostali imaju 40% povraćaja sredstava po osnovu premije i naravno, pozivamo sve poljoprivrednike da iskoriste tu subvenciju. Ministarstvo ima novca koliko je potrebno poljoprivrednim proizvođačima. Osiguranje koje koriste nije trošak, već je investicija. Oni na taj način osiguravaju svoju proizvodnju, ali osiguravaju i svoju budućnost, istakao je Goran Đaković, savetnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Pročitajte