Snažan pečat srpskih velikanki kroz istoriju

Dok šetamo gradovima, prolazimo hodnicima različitih ustanova ili gledamo TV program – čujemo imena ili vidimo fotografije žena čija nam lica deluju poznato, ali često ne znamo mnogo o njima. Neke su bile cenjene tokom života, po nekima se danas zovu škole, bolnice i ulice, a neke su ostale nedovoljno poznate, ili čak zaboravljene. Ko su one bile i za šta treba da im budemo zahvalni?

Žene, majke, naučnice

Pripadnice lepšeg pola ostavile su velikog traga u srpskoj istoriji, mnogo više od uloga koje su se ženama pripisivale: supruge, majke, zavodnice i ljubavnice. Ostavile su velikog traga u različitim naučnim disciplinama, kulturnim sferama i umetnosti. Dan žena, koji se širom sveta obeležava 8. marta, prilika je da se podsetimo na značajne žene koje su svojim obrazovanjem, dostignućima i sposobnostima razbijale predrasude, rušile tabue, dokazujući da žene treba da imaju jednaka prava i uslove da se razvijaju na obrazovnom i profesionalnom planu, baš kao i muškarci. Neke od njih su neverovatne slikarke, fizičarke, prve žene arhitekte, umetnice…. A jedna interesantna informacija koju delimo s vama je da je Desanka Maksimović negodovala kada je čula da joj u Valjevu podižu spomenik, pa su morali da joj objasne kako je posvećen poeziji, a da samo ima njen lik!

Hrabre žene Srbije koje su se izborile za prava i slobode

Često priznate u inostranstvu, a neshvaćene u svojoj zemlji, u borbi protiv patrijarhata, birokratije i ukorenjenih navika, mala grupa hrabrih žena krčila je put novim generacijama i otvarala im vrata novih mogućnosti. Školovane u evropskim centrima kao što su Minhen, Pariz ili Beč, mnoge od njih vratile su se u Srbiju kako bi pomogle mladima i prenele im svoja znanja.

Kao sponzor izložbe „Velikanke srpske kulture“ „Dunav osiguranje“ vas još jednom poziva da posetite Dom Jevrema Grujića do 27. marta 2022. i upoznate se sa životima, sudbinama i postignućima 18 znamenitih Srpkinja: Milice Stojadinović Srpkinje, Mine Karadžić, Poleksije Todorović, Drage Ljočić, Bete Vukanović, Nadežde Petrović, Isidore Sekulić, Jelisavete Načić, Marije Mage Magazinović, Vidosave Kovačević, Anice Savić Rebac, Zore Petrović, Desanke Maksimović, Leposave St. Pavlović, Milene Pavlović Barili, Ljubice Marić, Ljubice Cuce Sokić i Soje Jovanović.

Ovo su samo neke od velikanki naše kulture koje su, pored toga što su svojim primerima inspirisale generacije koje su ih nasledile, dale i veliki doprinos razvoju srpskog društva i njegovog pozicioniranja na kulturnoj mapi Evrope.

 

 

Pročitajte