Putovanje s bebom – izazov ili avantura?

Razmišljate da krenete na put sa novim, najmlađim članom porodice, ali ste istovremeno brinete da li će sve proteći bez problema? U glavi su vam slike dece koja su na letovalištima bila nestašna, pa se plašite da ne doživite sličan scenario? Ne brinite,  putovanje s bebom ili malim detetom ne mora biti stresno iskustvo ukoliko na vreme sve isplanirate i dobro se organizujete.

Destinacija i vremenske prilike

Izbor destinacije je izuzetno važan kada odlučimo da krenemo na put, a naročito ako sa sobom vodimo novorođenče ili malo dete. U tom slučaju uvek je pametnije birati mirnije mesto s umerenijom klimom. Raspitajte se unapred da li su na željenoj destinaciji dostupne usluge čuvanja dece, kao i kreativni sadržaji za decu. I detetu treba zabava! Takođe, unapred proverite vremensku prognozu za period u kome ste planirali putovanje i u skladu s tim planirajte zajedničke aktivnosti.

Pametno se spakujte

Na vreme dobro isplanirajte šta je sve potrebno da spakujete kako bi putovanje sa detetom prošlo bez nervoze. Najpametnije bi bilo što ranije napraviti spisak stvari neophodnih za put kako se u žurbi ne bi nešto zaboravilo. Važno je da znate šta ćete spakovati, ali je podjednako važno i kako ćete se spakovati. Pobrinite se da vam pri ruci bude sve što vam može zatrebati u toku putovanja (pelene, flašica, omiljena dečja igračka…), jer ćete u suprotnom užurbano morati da pretražujete prtljag pokušavajući da umirite nestrpljivog saputnika.

Izbor prevoznog sredstva

Bez obzira na to da li se odlučite da putujete automobilom, vozom, autobusom ili avionom, na vama je da svom detetu obezbedite maksimalnu udobnost i sigurnost. Putovanje avionom je najpraktičniji izbor ukoliko želite da put traje što kraće. Međutim, ukoliko se odlučite za to prevozno sredstvo, potrudite se da stignete što ranije i među prvima uđete u avion. Na taj način ćete izbeći gužve i obezbediti sebi dovoljno vremena da se udobno smestite. Pobrinite se da vam sve što je potrebno za dete bude pri ruci, kao i da imate mesto do prozora radi privatnosti i veće mogućnosti da dete animirate. Ukoliko se ipak odlučite za putovanje automobilom, pravite češće pauze na unapred izabranim mestima. Obavezno ugradite sedište za bebe, a radi veće sigurnosti, poželjno je da i majka putuje sa detetom na zadnjem sedištu. I naravno, kako biste putovanje učinili što zabavnijim, unapred smislite kreativne igre i spremite omiljene pesmice za vašeg mališana.

Komfor i sigurnost

Detetova, ali i sopstvena sigurnost treba da bude najvažnija odrednica putovanja. Pre samog puta obavezno odvedite dete na preventivni pedijatrijski pregled i proverite da li je primilo sve neophodne vakcine. Proverite i koja dokumenta su potrebna za uzrast vašeg deteta! Kako biste na put krenuli što rasterećeniji, od velike je važnosti da za sve članove porodice, uključujući i najmlađeg, obezbedite polisu putnog zdravstvenog osiguranja. Uz putnu polisu kompanije „Dunav osiguranje“ imate mogućnost da ugovorite i dodatno pokriće za kovid 19, čime možete da se osigurate za slučaj eventualne zaraze koronavirusom u toku putovanja. Ukoliko svoje putno zdravstveno osiguranje kupite onlajn, možete da ostvarite dodatni popust od 15%. Putovanje s bebom sigurno će biti drugačije od svih ostalih. Ali ukoliko se dobro pripremite i obezbedite, može postati nezaboravno, da ćete sa neverovatnom lakoćom već razmišljati o sledećem.

 

 

 

 

 

Pročitajte