Produžite životni vek automobila!

Troškovi održavanja automobila nisu zanemarljivi, pa je to više nego dovoljan razlog da vodimo računa o njemu, nezavisno od toga da li je nov ili polovan. Svom automobilu ne treba da robujete, ali izvesna ulaganja i trud se nesumnjivo isplate na duže staze – za „ bolji život“ vašeg vozila!

Održavanje guma

Najbitnije je biti revnostan i redovno održavati gume na svom vozilu! Nedovoljno naduvane gume traju 15% kraće, uz to auto ne koči dobro, a lakše dolazi i do oštećenja gume i felne. Zato nemojte biti lenji i svaki put kada sipate gorivo na benzinskoj stanici, naduvajte i gume. Tako štedite i potrošnju goriva. Menjajte zimske i letnje gume u skladu s propisima i vremenskim prilikama, ne izrabljujte ih dodatno u neadekvatnim uslovima. Preporuka je da dva puta godišnje, na pređenih 9.000 km, promenite poziciju pneumatika. Rotirajte gume dijagonalno da bi se tokom vožnje trošile ravnomerno, a ovo nije preporučljivo tamo gde su gume već usmerene, kao kod sportskih vozila.

Mali i veliki servis

Nemojte misliti da ćete uštedeti ako odlažete termin za mali i veliki servis jer ste ubeđeni da je s vozilom sve u redu. Kada se kvar ispolji, može izazvati havariju za čije će saniranje biti potrebno mnogo više vremena i novca, ali i živaca. Dijagnostika je jako važna kako bi se bilo kakve nepoželjnosti predupredile. Preporuka je da se mali servis radi nakon pređenih oko 10.000 km, a veliki na oko 100.000 km. Takođe, treba uzeti u obzir model i starost vozila, kao i njegovu namenu.

Tečnosti u vozilu

Održavajte nivo ulja, antifriza, tečnosti u menjaču i tečnosti kočionog sistema, a ne zaboravite ni filtere za vazduh. U periodu od tri do šest meseci promenite motorno ulje, tako omogućavate autu da pređe hiljade kilometara više. Obratite pažnju na boju tih tečnosti: ako je antifriz braon boje, znači da sadrži rđu i prljavštinu, a ni ulje ne sme da bude crno. Do isušivanja tečnosti iz sistema dolazi ako se vozilo dugo ne koristi, stoga vozite auto bar jednom nedeljno, a ako ga nećete voziti duži period, posavetujte se s mehaničarem. Veoma je važno i koje gorivo sipate! Iako cena uglavnom diktira izbor, kvalitet ipak treba da presudi, pa birajte „jače“, čistije i kvalitetnije gorivo.

Dok vozilo miruje

Od jakog sunca boja auta bledi, grad može da uništi stakla, a vrlo niske temperature mogu da zalede auto, pa je najbolje da vozilo bude u garaži ili natkriveno. I redovo pranje autu produžava život. Blato, prljavština i so taloženjem dovode do stvaranja korozije, a rđa može zahvatiti i unutrašnji deo vozila. Izbegavajte kratke destinacije za vožnju koje znače kraći vek automobila i, ako ste u mogućnosti, idite peške. Kondenzovani izduvni gasovi neće stići da ispare iz sistema, u auspuhu će se akumulirati voda i doći će do korozije.

Dok je vozilo u pokretu

Nakon startovanja vozila, polako povećavajte brzinu da bi vozilo dostiglo određenu temperaturu. Poželjno je, ako imate vremena, da najpre sačekate u mestu dok motor radi. „Hladan start“ je loš jer opterećuje motor, a i potrošnja goriva je veća. Podjednako su loši i svako naglo ubrzavanje i podizanje obrtaja preko normalnog broja. Budite nežni s papučicom gasa i ne terajte auto u visoke obrtaje, što naročito važi za nova vozila dok ne pređu prvih 1.000 km. Ne zanemarujte upotrebu ručne kočnice, možete je koristiti i kod privremenog zaustavljanja dok auto radi, ne samo na uzbrdici ili nizbrdici. Tako se štede kočnice za zaustavljanje zadnjeg dela. Vozite pažljivo, najbolje umereno i budite „blagi na gasu“ poštujući saobraćajne znakove i propise, jer sigurna vožnja ne opterećuje automobil!

Bonus savet nad savetima!

Da postoji magična opna, sigurno bismo tako svi zaštitili automobil od propadanja i nezgoda. Ono što sigurno postoji i što čuva vaše vozilo u slučaju saobraćajne nezgode, to je svakako kasko sudar osiguranje!

           

Pročitajte