Krećete na put? Pripremite i svoje vozilo

Automobil bi trebalo da proverite pred svako putovanje. Nepredviđenih situacija može da bude mnogo, ali bićete mnogo mirniji ako vozilo pre polaska proverite. Šta je neophodno?

  1. Elektrika

Najčešći „letnji“ kvarovi na kolima vezani su za električne agregate i uređaje za hlađenje – zato njih obavezno prekontrolišite. Bilo bi dobro da dopunite i kutiju s rezervnim sijalicama.

  1. Servis

Ako se bliži pregled u servisu koji treba uraditi na svakih 10.000 pređenih kilometara, uradite ga ranije. Auto-mehaničari savetuju i da se pre puta promeni celokupna količina ulja u motoru.

  1. Pneumatici

Od pritiska u gumama zavisi potrošnja goriva, performanse automobila prilikom naglih manevara izbegavanja drugih učesnika u saobraćaju, pešaka, biciklista. Od pritiska u gumama zavisi i dužina zaustavnog puta pri naglom kočenju.

Obavezno proverite pritisak u sve četiri gume, ali ne zaboravite i rezervnu. Najbolje bi bilo da to uradite ujutru ili uveče, kada su temperature niže.

  1. Tečnosti

Sve rezervoare za tečnost u kolima napunite do maksimalne dozvoljene količine, ali ne preko toga. Dakle, treba napuniti posudu za ulje u motoru i menjaču, sipati sredstva za hlađenje motora, ulje za kočnice i tečnost u akumulatoru.

Bilo bi dobro da u kolima imate litar ulja u rezervi, ali i litar destilovane vode, jer se nikad ne zna kada će merač temperature iz nekog razloga preći na crveno.

  1. Prtljag

Raspored prtljaga može da utiče na ravnotežu vozila, pa obratite pažnju gde ćete šta smestiti. Najteži komadi treba da budu na dnu, u sredini, a ostalim stvarima popunjavajte preostali prostor. Ako vam se rezervni točak nalazi u gepeku, imajte u vidu da treba da vam bude koliko-toliko dostupan.

  1. Obavezna oprema

Ovo svakako uvek treba da imate u vozilu, ali ipak proverite da li je sve tu: reflektujući prsluk, sigurnosni trougao, prva pomoć, sajla ili poluga za vuču, protivpožarni aparat. Od svega nabrojanog, jedino reflektujući prsluk mora da vam bude pri ruci: u pregradi u vratima vozača ili u kaseti ispred suvozača.

Na kraju, na put uvek krećite odmorni i ne zaboravite da na svaka dva ili tri sata napravite pauzu. Da biste bili potpuno sigurni da vam ni nepredviđene situacije neće upropastiti lodmor, uplatite i pomoć na putu – bićemo vam na raspolaganju 24 sata, 365 dana godišnje, na svim putevima u Srbiji, Evropi i Turskoj.

Želimo vam lep odmor!

Pročitajte