Pet trikova za bezbrižno putovanje!

Svako godišnje doba je idealno za put ako svoju destinaciju uskladite sa vremenskim prilikama i svojim potrebama. Ipak, panika može nastati kad počne pakovanje ili kako se približavaju sati polaska.

Neki saveti za putovanje su i te kako korisni i uvek poželjni, naročito ako će vam olakšati pripreme za put. Kako biste predupredili sve neplanirane situacije, predlažemo vam pet trikova za bezbrižno putovanje:

Mislite na vreme na svoje stvari!

  • Novac, kartice, telefoni, pasoš, nakit i sve ostale stvari koje su vam dragocene uvek nosite sa sobom u ručnom prtljagu, torbici ili rancu.
  • Da li ste znali da su lopovima najzanimljiviji koferi i torbe sa ključevima i privescima? Što ste manje primetni, to ste im i manje zanimljivi.
  • Ako putujete automobilom, nikad ne ostavljajte ništa vredno u njemu, naročito ako je primamljivo za oko. U suprotnom, velike su šanse da vam auto bude obijen.
  • Da se ne bi desilo da ostanete bez novca, proverite sa svojom bankom uslove podizanja gotovine na bankomatima u inostranstvu, a proverite i kurs valute koju ćete koristiti.

Informišite se o destinaciji koju posećujete!

U skladu sa svojim željama, napravite okvirni plan šta ćete da posetite, bilo da su to muzeji, istorijski lokaliteti, šoping centri. Ne samo da ćete uštedeti vreme, već ćete i naučiti nešto o tim mestima, ali i saznati gde se dobro i jeftino jede, gde lokalci vole da predahnu, gde povoljno da kupujete… Ovo je naročito praktičan savet ako na raspolaganju nemate baš mnogo dana, a imate mnogo volje za upoznavanje i otkrivanje novih stvari! Mnogi lokaliteti nude mogućnost da na sajtu rezervišete termin posete, pa ćete tako izbeći redove i čekanje. Pročitajte recenzije za svako mesto koje vas zanima, ali ostavite i vi komentar nakon puta, mnogo će značiti budućim putnicima.

„Nisu svi koji lutaju izgubljeni“

Skinite na telefon mape mesta koje obuhvataju područja na kojima ćete boraviti. Odlična je opcija i za pešake za šetnju po gradu, a i za one koji kolima idu na put. Čak i mesto na kom ste se parkirali možete obeležiti na mapi i tako se lako orijentisati. U slučaju da ne želite da koristite gradski prevoz, znajte da se aplikacija Uber pokazala kao najpouzdanija. Osim što ćete unapred znati cenu i rutu, možete i platiti karticom.

„Strpljen – spasen“

Strpljenje je ključno, a ono će često biti na testu. Ako putujete avionom, dođite ranije na aerodrom. Zbog pojačanih mera kontrole, moguće je da ćete naići na redove. A ako idete na put kolima, zastoji i gužve na granicama su, takođe, očekivani. Zato imajte spremljenu dobru plej-listu svoje omiljene muzike, skinite neki film ili seriju na laptopu, odigrajte asocijacije u autu sa svojim saputnicima. Ne smatrajte to vreme propalim, naprotiv, naučite da uživate u svakom minutu putovanja.

„Od viška glava ne boli“

Potrebna dokumenta proverite više puta. Skenirajte ih ili fotokopirajte, pa ih pošaljite mejlom. Obavezno proverite ispravnost svog vozila pred put, čak i ako ste sigurni da je sve u redu. I ono najvažnije: budite spremni za svaku neželjenu situaciju. Rešite je odmah tako što ćete, obavezno, u fasciklu sa dokumentima smestiti i polisu osiguranja. Uz putno zdravstveno osiguranje Kompanije „Dunav“ imate mogućnost ugovaranja i dodatnog pokrića za kovid 19. U slučaju da svoje putno osiguranje kupite onlajn, možete da ostvarite dodatni popust od 15%.

Počnite s pakovanjem. Oslobodite prostor i u koferu i u glavi za samo lepe stvari i misli jer je „Dunav“ prijatelj sa kojim uvek i svuda treba da putujete!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte