Od sitnih onlajn poslova do instagram influensera!

Onlajn poslovi ne samo da nam pružaju mogućnost rada iz udobnosti sopstvenog doma i slobodniju organizaciju vremena, već i mogu biti veoma isplativi. Aktivnosti koje možeš obavljati onlajn su brojne. Neke od njih su lakše i može ih raditi svako od nas, dok druge zahtevaju veće pripreme i učenje novih veština. Bez obzira na to da li tražiš posao sa stalnom platom ili ti je potrebna samo dodatna zarada, poslovi preko interneta mogu biti sjajno rešenje. Vreme na internetu nemoj da provodiš samo gledajući kako drugi ljudi žive ili čitajući svaki dan skoro iste vesti! Iskoristi pametno te sate tako što ćeš tu pronaći izvor prihoda!

 

Sitni onlajn poslovi

Oni ne zahtevaju posebne veštine, niti bi oduzimali mnogo tvog vremena, pa je ovo jedan od lakših načina da ostvariš internet zaradu. U te poslove spadaju aktivnosti kao što su popunjavanje onlajn anketa i testiranje i ocenjivanje veb-stranica ili aplikacija. Zarada kod ovakvih poslova nije velika, ali ukoliko ti je cilj samo da zaradiš nešto dodatnog novca sa strane, ovo može biti prava stvar za tebe!

 

Pisanje kreativnih sadržaja

Kao što je svima poznato, internet je pun blogova i veb-stranica. Kako bi privukle željene ciljne grupe, sve te stranice moraju imati kreativne i kvalitetne sadržaje. Vlasnici veb-stranica često usled drugih obaveza nemaju vremena za pisanje tekstova, pa unajmljuju spoljne saradnike koji će za njih pisati članke. Takav posao zahteva dar za pisanje, malo kreativnosti i nešto više vremena za obavljanje istraživačkog rada o datoj temi. Ostvarena zarada može varirati u zavisnosti od toga da li tekst pišeš samo povremeno ili si stalni saradnik neke marketinške agencije.

 

Obrada audio i video materijala

Ovi onlajn poslovi ne samo što mogu doneti veću zaradu, već i mogu biti izuzetno zanimljivi. U tu grupu poslova ubrajaju se transkripcija audio i video snimaka, prodaja glasa za voiceover-e i, ukoliko poseduješ potrebno znanje i veštine, uređivanje video-materijala. Poznavanje stranog jezika je veliki plus i može ti pružiti znatnu prednost na tržištu, a kada se jednom ustališ u ovim krugovima, mogućnost zarade može biti izuzetno velika.

 

Postani jutjuber ili instagram influenser

Živimo u ekspanziji društvenih mreža. Pored toga što su dobar izvor zabave, socijalne mreže takođe mogu biti i izvor zarade. Jutjuberi i influenseri su osobe koje žele da prezentuju određeni sadržaj na svom profilu koji bi mogao biti zanimljiv velikom broju ljudi. Ukoliko je sadržaj dovoljno autentičan, profil dobija sve veći broj pratilaca. Nakon što influenser dođe do određenog broja pratilaca na dnevnoj bazi, pojavljuju se kompanije koje žele da plate za promociju svojih proizvoda na njegovom profilu. Taj posao iziskuje vreme, a ako si spreman da ga izdvojiš, a i da se donekle odrekneš svoje privatnosti, neophodno je da svakodnevno izbacuješ nove, originalne sadržaje, da budeš dopadljiv, neposredan… Međutim, ukoliko postaneš poznat influenser, zarada može biti velika, a i očekuj mnogo poklona u vidu promotivnih proizvoda!

 

Programiranje, grafički dizajn i izrada aplikacija

Ovo je svakako zahtevnija kategorija onlajn poslova, jer je neophodna određena doza digitalne pismenosti, ali i ulaganje u dodatnu i kvalitetniju opremu. Svakako, potrebno je i vreme za učenje i sticanje potrebnih znanja i iskustava. Kako se sve više poslova obavlja onlajn, potreba za ovim uslugama postaje sve veća. Ukoliko se opredeliš za ovu vrstu delatnosti, budi siguran da će uvek biti posla, a mogućnost za zaradu je izuzetno velika.

 

Naravno, da bismo se bavili bilo kojom navedenom delatnošću, neophodno je pre svega da imamo operativni računar ili mobilni telefon. Ulaganje u kvalitetnu opremu je pametna investicija, jer će to u velikoj meri olakšati tvoj posao i smanjiti mogućnost da te tvoj omiljeni uređaj izneveri u ključnom trenutku. Koliko god bili pažljivi, može nam se desiti da se naš računar ili mobilni telefon pokvari, ošteti ili izgubi. Stoga je veoma pametno nabaviti na vreme polisu za osiguranje računara ili mobilnog uređaja kompanije „Dunav“ i tako sačuvati opremu koja nam je sredstvo za rad i zabavu.

Pročitajte