Obezbedite spokojne penzionerske dane!

Sigurno ste već do sada čuli ili pročitali podatak da Srbi spadaju u jednu od najstarijih nacija na svetu. Broj starih osoba nadmašio je broj dece. Statistički, svaka peta osoba u Srbiji ima više od 65 godina! Na povećanje broja starih svakako utiče i produženje očekivanog „životnog veka“, pa je sa 72,3 godine život produžen na 75,7 godina. I dok ste sada u punoj radnoj snazi, a opterećeni brigama i problemima, pitate se: „Da li ću ja dočekati tu starost?“

A koliko često zamišljate sebe kao penzionera? Sigurno ste nekada došli umorni sa posla, iznervirani od strane kolega ili pretrpani papirima, sastancima, klijentima… I rekli ste: „Jedva čekam penziju da se odmorim!“

Zašto da „treće doba“ ne bude sinonim za uživanje i toliko dugo iščekivani odmor? Zašto da tada, kada imamo više vremena, ne proputujemo, obiđemo sve one destinacije koje nismo stigli? Zašto ne bismo upisali neki kurs i još neku veštinu i aktivnost dodali na našu životnu listu? Možda zato što pomišljamo kako će za sve ovo trebati mnogo novca, a ko zna šta će biti kad baš mi budemo u penziji, ko zna kolika će biti penzija. Nemojte imati mračne misli! Nemojte dane u penziji tretirati kao dane pukog preživljavanja!

Ceo život radimo, stvaramo, gradimo, a kad treba da počnemo da uživamo? Pored sitnih svakodnevnih radosti koje ne smeju da vam promiču, neka jedna od uobičajnih postane i misao na vas kao penzionere. I neka to izaziva osećaj zadovoljstva i radovanja, a ne da bude asocijacija na samoću, depresiju i pomisao da nikome više nismo potrebni. Neka to konačno bude vreme gde ćemo pomalo sebično gledati da sebi budemo na prvom mestu. Jer aktivan život penzionera dobar je ne samo za njega, već i za ostale članove porodice. Neka te misli ne zvuče ni mračno, ni turobno. Počnite već sad da planirate dane penzije koji će biti ispunjeni.

Neke stvari vi sami možete da predupredite. Zato treba razmišljati o dobrovoljnom penzijskom fondu! Važno je shvatiti da je ovaj vid štednje pre neophodnost i ulaganje, nego dodatni trošak. Vi, shodno vašim mogućnostima, sami birate dinamiku uplaćivanja i visinu rate. Takođe, vaše članstvo ne prestaje u slučaju da iz nekog razloga prestanete da uplaćujete doprinose, a najranije sa navršenih 58. godina života ( važi i za žene i muškarce) možete da počnete da primate penziju. Jedino u slučaju trajne nesposobnosti za rad, član fonda može i pre 58. godine povući iznos, naravno uz obavezan dokaz. Krajnji rok za povlačenje sredstava je navršenih 70.godina.

Danas poslodavci koriste ovu mogućnost da dodatno privuku zaposlene i podstaknu ih. Neoporeziv iznos plaćaju iz vlastitih sredstava, a član fonda može individualno plaćati sredstva za sebe ili čak drugu osobu, kao što u poslednje vreme, na primer, roditelji uplaćuju za svoju decu.

Važno je znati da je imovina penzijskog fonda odvojena od imovine društva koje fondom upravlja, i kao takva ne može biti predmet prinudne naplate, zaloge, hiopteke, niti ući u likvidacionu i stečajnu masu društva. Da biste u potpunosti bili sigurni u sredstva koja akumulirate treba da znate i to da je rad dobrovoljnih penzijskih fondova pod rigoroznom kontrolom Narodne banke Srbije, a država je poreskim i drugim podsticajima podržala ovu vrstu štednje za starost.

Zato, počnite na vreme pažljivo da planirate – štedite i ostvarite pravo na dopunsku, privatnu penziju. Neka vaš izbor bude „Dunav kompanija“ – čiji je dobrovoljni penzijski fond vodeći u Srbiji, sa širokom prodajnom mrežom i odgovornim i profesionalnim investiranjem poverenih sredstava.

Minimalni penzijski doprinos u Dunav fondu iznosi 1000 dinara, a uplate mogu da budu redovne, mesečne, periodične i jednokratne. Složićete se da ovaj iznos i nije bog zna koliko velik u odnosu na to da vam može pružiti dugoročnu sigurnost i mirne penzionerske dane. Dunav dobrovoljni penzijski fond kao neprikosnoveni lider na ovom tržitšu ima imovinu vrednu preko 19 milijardi dinara (39,23 tržišnog učešća) i preko 90.000 članova. Iz fonda je do sada isplaćeno 52. 000 jednokratnih isplata u vrednosti od preko 6 milijardi dinara, a redovno se isplaćuje više od 900 penzija. Više informacija pogledajte na sajtu www.dunavpenzije.com/.

„Dunav dobrovoljni penzijski fond“ vam pomaže u mudrom i odgovornom planiranju privatne penzije kako bi vaši budući dani bili finansijski sigurni, a vi mirni, spokojni i zadovoljni!

Pročitajte