Može li Katar da zasija kao Montevideo?

Bliži se Svetsko prvenstvo u fudbalu! Da li ste nestrpljivi? U međuvremenu smo sakupljali sličice, popunili album, budno pratili omiljene igrače u klubovima, strepeli od njihovih povreda i kritikovali formu, pale su i prve opklade s kolegama, a neki su se sve vreme pripremali za put u Katar kako bi uživo podržali naše orlove! Ovo je samo mali broj razloga što je fudbal „najvažnija sporedna stvar na svetu“!

 

Od Montevidea do Katara

Davne 1930. godine tadašnju Jugoslaviju na svetskoj fudbalskoj pozornici predvodili su Aleksandar Tirnanić Tirke i Blagoje Moša Marjanović. Na tom prvenstvu u Urugvaju upravo su domaćini sprečili Jugoslaviju da uđe u finale. A koji su dometi današnje selekcije? Svi mnogo očekujemo od uigranog tandema Mitrović–Tadić, a na osnovu pokazanog u klupskim takmičenjima, nadamo se golovima i asistencijama i Sergeja Milinkovića Savića i Dušana Vlahovića. Selektor Dragan Stojković Piksi ima vrlo jasan stav koji je preneo na ceo tim pun samopouzdanja i hrabrosti, pa svi priželjkujemo napadački fudbal i borbenost. Želja nam je da što češće viđamo čuveni pokret rukom koji Aleksandar Mitrović ponavlja svaki put kad postigne gol. Jer većini je sigurno najdraži upravo njegov gol u kvalifikacijama za ovo prvenstvo protiv Portugalije u poslednjim minutima meča, koji je čak i Ronalda bacio na kolena.

 

Svi ste dobrodošli u Katar, ali…

Ove godine postoje posebna pravila ponašanja. Navijači su već mesecima upozoravani da moraju poštovati običaje, zakon i kulturu domaćina, inače slede drakonske kazne, i to ne samo novčane. Pravila ponašanja su rigoroznija u odnosu na slobodniji „zapadni“ svet, a između ostalog, zabranjeni su psovanje, istopolne veze i ljubljenje u javnosti. Nekima su najveći problemi prohibicija alkohola, koji će se prodavati samo u luksuznim hotelima, ali i cena, jer će, recimo, pivo biti nekoliko puta skuplje nego u Nemačkoj ili Meksiku. Ipak, to neće umanjiti fudbalsku groznicu i milionski broj gledalaca se uveliko sprema da dođe u tu zemlju Bliskog istoka, a mnogi siromašniji građani podižu kredite kako bi sa tribina navijali za svoju reprezentaciju, tvrde banke.

 

Najbolji igrači svih mundijala!

I ovo prvenstvo će iznedriti nove heroje, ali i tragičare. Nadamo se da neće biti spornih situacija koje će baciti u senku dobru igru i fer-plej, a i da sudije neće biti glavni akteri, kao 2002. godine, kada su očigledno bile na strani Južne Koreje, tadašnjeg domaćina. Sećamo se čuvene Maradonine „Božije ruke“ 1986. godine koja je Argentinu odvela u polufinale, ali sada VAR tehnologija može da ispravi takve nepravde. Te godine Maradona je proglašen za najboljeg igrača Mundijala, a neretko se desi da se ta titula ne poklopi s mišljenjem publike. Tako je Zinedin Zidan proglašen za najboljeg na prvenstvu 2006. godine iako je Francuska izgubila od Italije, a poraz je ostao u senci nakon crvenog kartona koji je upravo Zidan dobio nakon sukoba sa Materacijem. Neki će reći da je najbolji igrač svih vremena Pele, neki „onaj pravi“ brazilski Ronaldo, a ko će naslediti Luku Modrića, koji je dobio ovo priznanje 2018. godine, saznaćemo uskoro.

 

Za one koji će utakmice gledati uživo…

Klinci širom sveta imitiraće svoje fudbalske idole na terenima i poljanama maštajući o sličnoj karijeri, a odrasli će se okupljati u pabovima, na trgovima ili u kućama navijajući za svoju reprezentaciju. A vama koji pakujete kofere za ovaj fudbalski spektakl, ostaje samo da pored pasoša i ulaznica na stadion, obezbedite i putno zdravstveno osiguranje. „Dunav osiguranje“ brine o vašoj sigurnosti, a vama ostaje samo da vaši favoriti nižu pobede!

Pročitajte