Mit je da decu donose rode…

Rode nas uvek podsete na detinjstvo, na leto i školske raspuste, kada sa svojim roditeljima odlazimo na selo kod „bake i deke“. Prema narodnom verovanju, kada rode dođu u naše krajeve, deca mogu da hodaju bosa. Kada na tek požnjevenim njivama po prvi put sa ushićenjem ugledamo rode, svesni smo da je blizu još jedno leto koje će biti obojeno novim dečjim nestašlucima i letnjim avanturama.

Rode donose sreću, plodnost i prosperitet!

Od davnina postoje mnogi mitovi i verovanja o rodama, a najpoznatija je ona da „decu donose rode“.

U zapadnim kulturama bela roda simbolizuje rađanje deteta, dok je u severnoj Evropi, po svemu sudeći, nastala legenda da roda donosi bebe, zato što se rode u svoja staništa vraćaju posle devet meseci.Tome doprinosi i povratak roda u proleće, u vreme buđenja i obnove prirode, ali i povezanost roda i vode, koja često simbolizuje žensku energiju i takođe je simbol obnove, preporoda i stvaranja. Briga roda za svoje mlade, u njihovim visokim gnezdima, stvorila je rasprostranjen simbol roditeljskog staranja.Najlepša verovanja o rodama jesu da one porodici donose sreću, plodnost i prosperitet. Zato su ih ljudi ohrabrivali da se gnezde na njihovim kućama, i čak su im pomagali u gradnji gnezda, nadajući se da će rode ostati u okrilju njihovog doma.

Reč roda na srpskom jeziku potiče od crkvenoslovenske reči jerodij, čije je poreklo iz grčke reči erodiós, ekvivalentne za reč majka-ljubav.

Evolucija roda

Prema poslednjim istraživanjima, brojnost populacije roda u Srbiji stagnira. Najveća populacija belih roda u Srbiji živi u srednjem Banatu, u naseljima koja se nalaze u plavnoj zoni Tise, Begeja i Tamiša. Mestimično naseljavaju brdske predele, kao i nekoliko planinskih visoravni u jugozapadnoj i jugoistočnoj Srbiji. Gnezda najčešće grade na niskonaponskim elektrovodnim stubovima ili krovovima kuća. Roda je ptica selica, ali se beleže i sve češći slučajevi njenog prezimljavanja u staništu. Taraš je malo banatsko selo na obali Tise, poznato kao mesto sa najviše roda u Srbiji.

Bela roda je simbol očuvanih prirodnih staništa, zdravog života, tla, vode i čiste životne sredine, zbog čega je očuvanje ove vrste od izuzetnog značaja.

Selidba u toplije krajeve

Najlepši prizor na kraju leta svakako je selidba roda, kada jata mladih, starih i odraslih jedinki već polako odlaze u toplije krajeve. Odlazak roda za decu predstavlja i kraj letnjih pustolovina i nestašluka i skorašnji povratak u školske klupe.

Draga deco, ne brinite, rode će se ponovo vratiti u naše krajeve, a s njima i nove letnje avanture. Do tada budite bezbedni i ne brinite jer imate svog prijatelja od detnjistva. U skladu s našim dugogodišnjim projektom društvene odgovornosti „Prijatelj od detinjstva“, srećni smo da slavimo svaki novi život i  da sklapamo dugoročna prijateljstva sa onima na kojima budućnost ostaje.

Slaveći svoj Dan, Kompanija je u prošloj godini bebama širom zemlje poželela dobrodošlicu tako što je roditelje darovala vrednim poklonima i gratis polisom stipendijskog osiguranja za decu u vrednosti od 500 evra. Na taj način, 59 beba je od rođenja dobilo donaciju od skoro četiri miliona dinara, a Kompanija osmehe onih kojima postaje prijatelj od rođenja. Radost novog života delili smo zajedno i sa našim zaposlenima i srećni smo što smo poželeli dobrodošlicu i svim bebama koje su protekle godine rođene i u našoj kući. Pored toga što je naša kompanija bogatija za 69 beba, zaposleni u našoj kući dobili su i novčanu pomoć, kako bi prvi dani sa bebom prošli bezbrižno.

Danas je svetski dan roda! Podatak da poslednjih godina rode prezimljavaju u Srbiji govori da im se ovde očigledno dopada. Sačuvajmo njihova gnezda i svi zajedno potrudimo se da im obezbedimo ugodan boravak u našoj zemlji.

I ne brinite, rode se uvek vraćaju u naše krajeve!

Pročitajte