Malina najjači srpski brend!

Srbija je jedna od vodećih zemalja po proizvodnji i izvozu malina, a od srpskih malina u svetu se pravi oko hiljadu različitih proizvoda, i to ne samo za prehrambenu već i za farmaceutsku i hemijsku industriju. Izuzetan ukus s niskim postotkom šećera, ali i ogromna otpornost na vremenske i atmosferske uslove, doprineli su da se malina na našim prostorima posmatra kao „crveno blago“.

Postoje mnoge priče koje se vezuju za  sam postanak maline. Jedna od njih je ona o bogu Zevsu, kojeg je njegova majka sakrila iza žbuna maline u momentu kada je njegov otac Kron želeo da ga ubije. Upravo je malina, prema ovoj legendi, spasila život Zevsu, pa je zbog toga bila veoma cenjena među bogovima. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi da li  je ova priča istinita, ali svakako znamo istinu da je malina u Srbiji jedan od najjačih srpskih brendova.

U svetu postoji preko dvesta vrsta  malina, a najzastupljenije vrste u Srbiji su willamette i miker.

 

Uzgoj i skladištenje maline

Malina u srpskoj poljoprivredi zauzima veoma značajno mesto i kao izvozni artikal broj jedan i kao vodeća delatnost u poljoprivredi zapadne Srbije. Uspešno se može gajiti uglavnom na nešto većim nadmorskim visinama gde je koncentracija patogena koji ograničavaju proizvodnju dosta manja i gde su zastupljeni klimatski činioci koji odgovaraju njenim zahtevima. Interesantno je da ova zeljasta biljka iz porodice ruža rađa odmah nakon sadnje. Živi u proseku od 8 do 14 godina.

Plod dozreva u junu i julu, a berba se obavlja svakog drugog ili trećeg dana i maline se pakuju u posebnu ambalažu. Za čuvanje su najbolje hladnjače u kojim je temperatura -1 °C do 0 °C, a relativna vlažnost vazduha od 80 do 95 %.

 

Malina i zdravlje

Malina ima izrazito lekovita svojstva:

 • Bogata je vitaminima C, K, E, kao i vitaminom B
 • Savetuju se za podizanje imuniteta
 • Čuvaju zdravlje očiju
 • Preporučuju se za dijabetičare, jer spadaju u namirnice s niskim glikemijskim indeksom
 • Sprečavaju oštećenje mozga i gubitak pamćenja
 • Doprinosi očuvanju zdravlja srca
 • Jako je dobar čistač krvnih sudova
 • Antocijanini i polifenoli iz malina štite ćelije od oštećenja i usporavaju starenje.
 • Niskokalorične su i savetuju se uz svaku dijetu.

 

Proizvodi od maline

Srbija 95 % malina izvozi kao poluproizvod. Međutim, od maline se prave razni proizvodi:

 • sok, sirup, vino, rakija, prirodni liker, kompot, sladoled, malina u prahu, slatko, džem, marmelada, voćni jogurt.
 • ulje maline koristi se u kozmetičke svrhe za negu kože, kao i sjajan sastojak krema za zaštitu od sunčevih zraka.

 

Osigurajte svoj malinjak od grada i drugih rizika

Budući da se malina najviše gaji u zapadnoj Srbiji, gde je izražena pojava grada, uvek je aktuelno pitanje zaštite voćnjaka. S obzirom na heterogenost, nepristupačnost terena i usitnjenih parcela, kao najefikasniji vid zaštite maline od grada za najveći broj gazdinstava sigurno je osiguranje.

Osiguranje maline u zapadnoj Srbiji nije nepoznanica i većina ozbiljnih proizvođača uključena je u ovaj vid osiguranja samostalno ili preko ugovarača (hladnjače).

Za osiguranje malina u Arilju od prinosa od osnovnih rizika – grada, požara i udara groma, na prinos od 1.000 kilograma maline, po ceni od 300 dinara po kilogramu, premija osiguranja bi na godišnjem nivou iznosila oko 8.000 dinara bez poreza.

Sa stanovišta troška osiguranja, veoma je značajan povrat  sredstava od Republike u vidu regresa koji se kreće od 40 do 70% plaćene premije, zavisno od područja.

Premija osiguranja zavisi i od područja na kome se malinjak nalazi, jer se svake godine utvrđuje tehnički rezultat na osnovu koga se formira cena osiguranja za tekuću godinu.

Obezbedite na vreme svoj malinjak!

Pročitajte