Majski popusti „Dunav osiguranja“ za poljoprivrednike

Budite bezbrižni od setve do žetve

 

Promenljivo vreme i pitanje kako završiti setvu u roku ovih dana glavne su  teme među proizvođačima koji imaju ratarske useve. Dragan Cvetkov iz Zrenjanina, zahvaljujući dobroj organizaciji i poljoprivrednoj mehanizaciji, posejao je kukuruz koji je već u fazi nicanja. On kaže da je pšenica na imanju u dobrom stanju, a da je setva suncokreta dočekana na vreme. To su tri kulture koje dominiraju na njegovim poljima:

„Obrađujem 120 hektara zemlje, uprkos čestim nepovoljnim prilikama, sve sam posejao na vreme uz pomoć članova porodice. Sada je na redu da se pozabavim održavanjem mehanizacije, ali i merom koju već 25 godina primenjujem i bez koje na našem gazdinstvu nema sigurne žetve. To je osiguranje useva, pre svega od grada i oluje, a ove godine razmišljam i o osiguranju od suše pošto je ta mogućnost dostupna nama u Vojvodini“, kaže ovaj zrenjaninski paor.

Dragan Cvetkov svoja iskustva iz tridesetogodišnje poljoprivredne proizvodnje u radionici podelio je sa predstavnicima Kompanije „Dunav osiguranje“, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede,  predstavnicima Agropresa i novinarima. Bila je to prilika da pojasni i zašto  četvrt veka osigurava svoje useve u Kompaniji „Dunav osiguranje“:

„Bilo je godina kada bukvalno nismo imali šta da požanjemo na nekim parcelama. Razlog  je bilo nevreme, a često i dugotrajna suša, koja je toliko bilo jaka da mesecima nismo imali kap kiše. A za navodnjavanje tih parcela nije bilo, a ni sada nema mogućnosti. Od kad sam krenuo da se bavim poljoprivrednom proizvodnjom,  video sam da su finansijska ulaganja velika. Ulažemo veliki rad i trud… I pored svega toga, dovoljno je da za samo pet minuta padne grad i da sve uništi. Ugrožena je i egzistencija, jer od poljoprivrede živimo.  U osiguranju sam video pravu zaštitu od svih tih šteta i gubitaka. Mogu samo da kažem da osiguranje stvarno nije skupo, ako sad date, primera radi,  1.000 dinara po hektaru za polisu, država vam vrati 40%. Osiguranje nas košta samo 600 dinara po hektaru, a tom polisom štitimo nekoliko desetina hiljada dinara. Mislim da to nema cenu“, izričit je Dragan Cvetkov.

Sve u svemu Dragan je, kako kaže,  zadovoljan poslom kojim se bavi, sa 42 godine može lepo da privredi, a sina Jovana neće nagovarati da ostane na selu i da se bavi ovim poslom.

I ove godine mesec maj u kompaniji „Dunav osiguranje“ u znaku je poljoprivrede i poljoprivrednika. Pod sloganom „Budite bezbrižni od setve do žetve“, majska kampanja „Dunav osiguranja“ usmerena je ka nosiocima poljoprivrednih gazdinstava, pojašnjava u razgovoru Miloš Bjelić iz Kompanije „Dunav osiguranje“.

„U maju svi poljoprivrednici mogu da ostvare 10% popusta na visinu premije pri zaključivanju polisa za osiguranje useva, plodova i životinja, i 15% popusta na visinu premije za osiguranje useva i plodova uz osiguranje od suše na teritoriji AP Vojvodine. Popusti će se primenjivati na svim prodajnim mestima Kompanije, a namenjeni su fizičkim i pravnim licima. Plaćanje premije je omogućeno u ratama, 5% plaća se po zaključenju polise, a ostatak premije osiguranik plaća nakon skidanja useva. Za plaćanje premije u celosti prilikom zaključenja osiguranja Kompanija odobrava  dodatni popust od 10%“, kaže Bjelić.

 To praktično znači da će poljoprivredni proizvođač u zrenjaninskom ataru za osiguranje kukuruza, na površini od 1 ha, očekivanim prinosom od 10.000 kg/ha i cenom od 19 din/kg, sa uključenim subvencijama Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i popustom od 10% koji odobrava Kompanija „Dunav“ – za osiguranje izdvojiti samo 1.400 dinara.

Visina premije sa očekivanim prinosom pšenice od 7.000 kg/ha, po ceni od 20 din/kg, na površini od 1 ha, kao i sa uključenim beneficijama, iznosi 1.250  dinara, dok će za 1 ha pod suncokretom i očekivanim prinosom od 3.500 kg/ha i cenom od 45 din/kg  poljoprivredni proizvođač izdvojiti samo 1.650  dinara.

U želji da stimuliše poljoprivrednike da više investiraju u proizvodnju useva, smanjujući pritom rizik od gubitka prihoda, „Dunav osiguranje“ ponudilo je i jedinstveno osiguranje od nedostatka vlažnosti zemljišta (suše).

„Suša predstavlja ozbiljan problem za poljoprivrednu proizvodnju jer uzrokuje oko 70% šteta na usevima, i očekuje se da, usled klimatskih promena, njene posledice budu sve ozbiljnije. Sa željom da stimulišemo dalji razvoj poljoprivrede u Srbiji, kreirali smo ovu uslugu koja je u potpunosti usklađena s potrebama naših korisnika. Jedna od najvećih prednosti osiguranja od suše jeste jednostavnost ugovaranja, jer je proces digitalizovan i nema pregleda predmeta osiguranja. Ova usluga se bazira na utvrđivanju naknade štete primenom indeksa nedostatka vlažnosti zemljišta, čime se osiguranicima omogućava transparentnost, brža isplata i jednostavna merljivost“, rekao je Miloš Bjelić, viši specijalista za poslove osiguranja poljoprivrede – u Regionu Sever Kompanije „Dunav osiguranje“.

Osiguranje od suše namenjeno je poljoprivrednicima na teritoriji Vojvodine, pravnim i fizičkim licima koja uzgajaju kukuruz, soju ili šećernu repu. Polisom za osiguranje od nedostatka vlažnosti zemljišta (suše) te kulture biće osigurane u periodu od 15. juna do 14. avgusta. Maksimalan iznos sume osiguranja je 1.000 evra po hektaru za poljoprivredna dobra pod kukuruzom i sojom, odnosno 2.000 evra po hektaru za šećernu repu.

Poljoprivrednici koji tokom predstojeće letnje sezone žele da zaštite useve od nedostatka vlažnosti zemljišta mogu to učiniti najkasnije do 1. juna.

 

Pristupačna premija i subvencije Ministarstva

 

Za osiguranje poljoprivrednog dobra pod zasadom kukuruza, na površini od 22,5 ha, na kome je očekivani prinos 7 tona/ha, po ceni 18 din/kg, suma osiguranja iznosi 2.677.500 dinara.

Od izabranog modela ugovaranja osiguranja zavisiće i visina premije.

  • ukoliko je limit pokrića 24% od sume osiguranja, visina premije je 72.674 dinara;
  • za limit pokrića 40% od sume osiguranja, premija iznosi 110.487 dinara;

Visina premije je, u zavisnosti od regiona, dodatno subvencionisana od nadležnog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Senad Mahmutović,  državni sekretar  u Ministarstvu poljoprivrede, poželeo je domaćinima uspešnu i rodnu godinu jer će to biti dobro za njih ali i za državu:

„Setva kukuruza jeste otežana zbog vremenskih uslova, ali se očekuje da ćemo imati do milion hektara pod ovom žitaricom. Kukuruz je ove godine atraktivan kako zbog cene tako i zbog perspektive izvoza, koja se sada proširila i na veliko kinesko tržište. Pšenica je u dobrom stanju kao i svi zimski usevi, a šećerna repa je na vreme posejana. Očekuje nas završetak drugih useva poput suncokreta i soje“, rekao je Mahmutović i dodao: „Što se tiče suše o kojoj sam pričao sa našim domaćinom, kao i drugih nepogoda, Ministarstvo poljoprivrede i ove godine obezbeđuje subvencije za osiguranje useva i plodova, kao i zasada. Kada je reč o suši, ona se odnosi na AP Vojvodinu,  gde je to karakterističan rizik, i ta subvencija iznosi 40% od visine premije, kao i kod drugih vrsta osiguranja. Podsećam da je za Moravički, Šumadijski, Kolubarski, Podunavski i Zlatiborski  okrug subvencija 70%,  a neke lokalne samouprave na ovaj iznos daju i dodatne subvencije iz lokalnog budžeta. Samo prošle godine naš resor je isplatio 1,25 milijardi dinara za ovu vrstu subvencija. Ovom prilikom želim da naglasim da smo isplatili i subvencije po hektaru, tako da u ovu setvenu sezonu ulazimo spremni“, kaže Mahmutović.

Detaljne informacije o ponudi građani mogu dobiti na više od 600 prodajnih mesta „Dunav osiguranja“ ili besplatnim pozivanjem Kontakt centra Kompanije na broj 0800 386 286, putem i-mejla kontaktcentar@dunav.com, kao i na internet adresi www.dunav.com.

Pročitajte