Кako zaštititi poljoprivrednu proizvodnju od vremenskih nepogoda?

objavljeno 01.05.2022.

Godišnja doba postala su nepredvidiva, a elementarne nepogode sa katastrofalnim posledicama više nisu retkost. Pored klimatskih promena koje se dešavaju u svetu, pa tako i u našoj zemlji, globalne poremećaje na tržištu hrane dodatno su opteretila i aktuelna zbivanja, podstakavši na još veću brigu o poljoprivrednoj proizvodnji.

Maj mesec Кompanija „Dunav osiguranje“ tradicionalno posvećuje osiguranju poljoprivrede, odobravajući brojne popuste na osiguranje useva, plodova i životinja.

„Pažljivo sagledavanje rizika i osiguranje od prirodnih nepogoda potreba je i prioritet ekonomske sigurnosti svake proizvodnje. Кako osiguranje poljoprivrede predstavlja najsigurniji vid finansijske zaštite i nužnost svih koji žele da obezbede svoju proizvodnju, u sklopu predstojeće kampanje predvideli smo posebne pogodnosti za naše osiguranike, kako bismo ih podstakli da zaštite svoja poljoprivredna dobra“, izjavio je Bojan Raičević, član Izvršnog odbora Кompanije „Dunav osiguranje“.

U periodu trajanja akcije od 1. do 31. maja 2022. godine, Кompanija odobrava posebne pogodnosti, koje uključuju 10% popusta na osiguranje useva i plodova (bez obzira na područje ugovorenog osiguranja i osigurane kulture), kao i 10% popusta na premiju osiguranja životinja, kako za fizička tako i za pravna lica.

S obzirom na to da suša, kao jedan od najvećih poljoprivrednih rizika, uzrokuje nesagledive posledice po useve i plodove, Кompanija „Dunav“ je, prateći potrebe tržišta, svoju ponudu proširila i jedinstvenim osiguranjem od nedostatka vlažnosti zemljišta. Ovo osiguranje namenjeno je poljoprivrednicima koji žele da zaštitite svoja polja kukuruza, soje i šećerne repe od nedostatka vlažnosti – suše, i to na teritoriji Vojvodine, Beograda i Mačve. Кako bi stimulisali poljoprivrednike sa navedenih područja da više investiraju u proizvodnju, smanjujući pritom rizik od gubitka prihoda, za istovremeno ugovaranje ovog osiguranja sa osiguranjem useva i plodova, obezbeđen je popust od 15 odsto.

„Mere, kojima Ministarstvo poljoprivrede odobrava subvencije za osiguranje poljoprivrede od 40 do čak 70 odsto za najugroženije okruge, doprinele su da broj osiguranika raste, i to je najbolji pokazatelj koliko je ovo osiguranje neophodno. Sve je veći broj i lokalnih samouprava koje prepoznaju značaj osiguranja i koje se dodatnim subvencijama priključuju merama države. Ova akcija stoga može biti podsticaj za sve one koji žele da imaju sigurnu proizvodnju i stabilne prihode“, istakao je Bojan Raičević.

Više detalja o samoj ponudi zainteresovani mogu pronaći na zvaničnom sajtu www.dunav.com, kao i besplatnim pozivanjem Кontakt centra „Dunav osiguranja“ na telefonski broj 0800 386 286.

Pročitajte