Kako uštedeti na putovanju?

Brojni faktori nas sprečavaju u nameri da putujemo. Posao, obaveze, nemogućnost da se uskladimo s prijateljima… Jedan od najvećih, ako ne i najveći problem, sigurno je novac. Kao i za većinu stvari, dobro planiranje je već jedan deo pređenog puta do željenog mesta.

 

Ako letite…

Smatra se da je najpovoljnije kupiti avio-kartu šest nedelja pre samog putovanja. Pri kupovini povratne karte, možete uštedeti do 30% od cene, a ako je destinacija dalja, kombinujte let s većim broj presedanja. Ako planirate kraće putovanje, ručni prtljag je odlično rešenje, nema potrebe da doplaćujete za veći kofer. Uporedite cene karata na raznim sajtovima avio-kompanija, pratite akcije i ugrabite onu najpovoljniju.

 

Ako se dvoumite između hotela i privatnog smeštaja…

Brojni sajtovi nude odlične ponude privatnog smeštaja. Izbor je i više nego raznovrstan, a cena zavisi od toga želite li da budete u centru grada, da li vam je potrebna terasa, stan sa više soba, ili od toga kako je stan opremljen. I lokacija i cena su vrlo transparentni! U slučaju da putovanje rezervišete preko agencije, first ili last minut ponude vredi iskoristiti. Dobro obratite pažnju koje usluge imate u hotelu, kako biste izbegli neke skrivene troškove sa kojima niste upoznati.

 

Ako obilazite grad…

Kako biste upoznali destinaciju i uštedeli novac, najbolje je da koristite lokalni prevoz. Trodnevna ili nedeljna karta je povoljnija od pojedinačnih karata. Na forumima se raspitajte kako se kreću cene taksija, a pre nego što uđete u vozilo, obavezno pitajte koliko će ta usluga koštati. Takođe, spremite gotovinu da biste izbegli moguću proviziju koju će vam banka uzeti svaki put kada podignete novac sa kartice. Raspitajte se i o kursu valute koju ćete koristiti i gde je najbolje razmeniti novac. Blogovi na sajtovima i društvenim mrežama daju sjajne podatke o tome koje restorane obavezno da posetite, ne samo zbog ukusnih jela, atraktivnih terasa sa pogledom, već i zbog povoljnih dnevnih menija. Tu su i predlozi koje tezge treba da zaobiđete da vam, kao klasičnom turisti, robu ne bi naplatili mnogo više nego što vredi. Svaka poznatija destinacija nudi popuste za kulturne sadržaje pa je tako, na primer, ulaz u neki muzej svake prve nedelje u mesecu besplatan, a vodiči na trgovima organizuju obilaske grada po ceni koju vi odredite.

 

Ako brinete, ali i mudro razmišljate…

Sigurno ste se nekada zapitali šta u slučaju da vas na putovanju neko opljačka, šta ako se razbolite, povredite, šta ako vam se pokvari auto u inostranstvu… Koga da zovete, kome da tražite priličnu sumu novca da vas izbavi. Osigurajte se pre nego što krenete na put, time ćete uštedeti mnogo više novca nego što možete da pretpostavite. Uz putno zdravstveno osiguranje i pomoć na putu „Dunav osiguranja“, vaša jedina dilema na putovanju biće koliko ćete uživati!

Pročitajte