Kako i koliko brinemo o životnoj sredini?

Mnogo toga možemo učiniti da poboljšamo kvalitet života, da živimo u harmoniji sa živim svetom oko nas, da negujemo resurse planete i ulažemo u budućnost! Zajedno, dajući svoj doprinos, možemo učiniti svet boljim mestom za život! Neka svako učini malo, a to će za planetu biti dovoljno!

 

U dvorištu – Prvi plan za proleće jeste da posadimo drvo ili biljku! Drveće je najveći izvor kiseonika koji obezbeđuje svež i čist vazduh za disanje, a smanjuje i zagađenje bukom. Ako više volite biljke ili cveće, to je pre svega potrebno insektima, a naročito pčelama! Svake godine seče se mnogo drveća za proizvodnju papira. Štedeći papir, činite veliku uslugu prirodi, pa zato pravite beleške na svom mobilnom telefonu umesto na papiru i koristite krpe umesto papirnih ubrusa!

 

U stanu – Uvek isključite svetlo, punjače ili uređaje kada vam nisu potrebni. Pored struje, štedite i novac. Pokušajte da bolje iskoristite sunčevu svetlost, i izbegavajte korišćenje veštačkog svetla tokom dana. Očistite filtere na klima-uređajima, a prostorije provetravajte otvarajući prozor širom u kratkim intervalima. Učinite svoj dom energetski efikasnijim. Čuvajte hranu u kutijama za višekratnu upotrebu ili staklenim teglama, umesto da koristite prozirnu ili aluminijumsku foliju. Izbacite plastične boce i limenke iz upotrebe, kupujte flaše.

 

U kupatilu – Čuvajte najdragocenije piće na svetu – vodu. Kratko se tuširajte. Kada perete zube ili se brijete, zatvorite slavinu. Na taj način ćete uštedeti mnogo vode. Zamenite štetna hemijska sredstva za čišćenje prirodnim proizvodima, jer praktično sve možemo očistiti sapunom, bikarbonom, sirćetom i limunom. Koža će vam takođe biti zahvalna. Razmislite o kupkama, sapunima i šamponima u čvrstom stanju. Za svaki proizvod iz svakodnevne upotrebe postoji prirodnija i ekološka alternativa!

 

Kako do posla, fakulteta, škole? Hodanje ili vožnja bicikla odnosno trotineta smanjiće potrošnju goriva, a biće korisna i za vaše zdravlje. Možete ići javnim prevozom ili isprobati zajedničko korišćenje jednog vozila. Isključite motor automobila kada se zaglavite u zastoju ili čekate na semaforu. Ako živite u zgradi, zanemarite lift svaki put kad ne nosite nešto teško u rukama.

U kupovini – Izbegavajte upotrebu plastičnih ili papirnih kesa, neka vam postane navika da uvek imate ceger u torbi ili automobilu. Birajte proizvode u manjim pakovanjima ili one napravljene od recikliranih materijala. Zapitajmo se da li neku stvar možemo ponovo da upotrebimo, recikliramo ili popravimo. Ako nama nije, može biti korisna za nekog drugog, pa je zato prosledite u prave ruke. Pre kupovine, razmislimo da li nam je zaista to potrebno ili je posredi samo hir koji ćemo potom brzo zaboraviti. Planskom kupovinom, pored uštede novca, utičemo na prekomernu i masovnu proizvodnju. Meso, voće i povrće kupujte na pijaci ili u lokalnim prodavnicama gde znate ko je uzgajivač ili dobavljač.

 

Recite „ne“ pirotehničkim sredstvima – Vatromet i petarde su veliki zagađivači vazduha, a utiču i na buku. Zbor štetnih hemikalija negativno utiču na životnu sredinu i ugrožavaju zdravlje ljudi, a naročito životinja. Organizujte proslave i posebne prilike na zdraviji i kreativniji način!

 

Reciklirajte! – Proces je prilično jednostavan i sve što treba su mudri izbori. Sakupite materijale koji se mogu reciklirati i bacite ih u kantu za otpatke, eko-kese ili automate koje obezbeđuje lokalna zajednica. Baterije nikada ne bacajte u đubre jer sadrže teške metale poput olova i žive. Odlažite ih u posebnu posudu, a prvom prilikom ih bacite na mesta predviđena za to. Već postoji mnogo inicijativa i organizacija koje se bave skupljanjem otpada i edukacijom u slučaju da imate bilo kakve nedoumice!

 

Svi imamo isti zadatak i cilj – da obezbedimo sebi sigurnu i lepšu budućnost. Za takvu viziju se zalaže i Dunav osiguranje“! Budimo društveno odgovorni! Čuvajmo svoje okruženje, jer time čuvamo svoje zdravlje i svoje najbliže!