Kako da obezbedite svoj dom pre nego što krenete na put

I u ovim promenjenim okolnostima, i dalje nas raduje svako putovanje. Zato ne treba propuštati priliku da se odmaknemo od svakodnevice, makar i samo na vikend.

Nažalost, nezgode ne poznaju slobodno vreme. To znači da svako vaše odsustvo otvara mogućnost da ono što vam je najvažnije bude trajno uništeno. Zato je neophodno da pre polaska proverite u kom stanju ostavljate svoj dom.

U idealnom svetu, pozvali biste profesionalca da proveri sve instalacije. Međutim, to nije jednostavno i prilično je skupo. Zašto to ne biste uradili sami?

Ključno je da se pobrinete za velike potrošače. Isključite bojler, a ako putujete na duži period, isključite iz struje i šporet, frižider i zamrzivač (naravno, prethodno ih ispraznite). Isto važi i za kompjuter, laptop, toster, aparat za kafu. Iako je malo verovatno da će ovo biti uzročnici požara, bolje je da budete potpuno sigurni.

Šta je sa vodom? Ako ćete biti opušteniji, zavrnite ventile. Nije uobičajeno, ali vaš mir je najvažniji.

Koliko su bezbedna vaša ulazna vrata? Što su jednostavnija, veće su šanse da će provalnici „odabrati“ vaš stan ili kuću. Ovo jeste velika investicija, ali će vam se višestruko isplatiti. Čak i da neko ipak pokuša da uđe, buka će biti zaglušujuća, pa će komšije sigurno primetiti. Pritom, iako su sigurnosna vrata praktično neuništiva, proizvođačka garancija je dovoljno duga da se otklone svi eventualni problemi.

Tu su i nadzorne kamere i alarmi. Investicija je još veća, ali će i policija i komšiluk odmah biti „obavešteni“ o nemilom događaju.

Uvek možete i da nekog od komšija zamolite da proveri vaš dom. I zalije cveće, zašto da ne?

Znači, uradili ste sve što ste mogli. Šta onda kada se nezgoda ipak dogodi?

Tada se vidi prava važnost osiguranja. Čuvar kuće, kombinovano osiguranje domaćinstva, štiti vaš dom od krađe i razbojništva, ali i od požara, udara groma, oluje, grada, eksplozije, izliva vode i instalacija, loma stakla… Ukratko, uz Čuvar kuće vaš dom je bezbedan.

Vratimo se opet na finansije. Mesečno, osiguranje doma okvirno košta 70 dinara po metru kvadratnom. Odnosno, za stan od 70m2Čuvar kućeokvirno, mesečno iznosi 420 dinara. Dokle god ga ne iskoristite, to je minimalan trošak, ali ipak trošak.

Sa druge strane, ako pukne cev i poplavi vam kupatilo, platićete obijanje pločica, uklanjanje stare cevi (ako je samo jedna), instalaciju nove i postavljanje novih pločica koje prethodno treba da pronađete i kupite. Da ne pominjemo da za sve vreme radova nećete imati pristup kupatilu, a to najčešće znači i da ćete morati da se negde nakratko preselite. A šta ako se voda izlije i van kupatila?

Zato osiguranje domaćinstva nije skupo. Jer vaš mir nema cenu.

I ne zaboravite: ako putujete van zemlje, izaberite putno zdravstveno osiguranje koje pokriva i rizik od Kovida 19. Da sve bude bezbedno i sigurno. Srećan put!

Pročitajte