Gde za doček nove godine?

„Gde ćeš za doček nove godine“? – jedno je od najaktuelnijih pitanja tokom novogodišnjih praznika. Ako želite da upoznate nove ljude, iskusite nove avanture ili da se jednostavno vratite na mesta gde vam je bilo lepo, onda je putovanje odlična ideja! Žurke, koncerti, šampanjac, vatromet i zabava dostupni su širom evropskog kontinenta, pa slede predlozi i potraga za savršenim mestom za vas.

Susedne zemlje

Ukoliko nemate mnogo slobodnih dana ili ne želite da pređete mnogo kilometara, onda je komšiluk pravi izbor za vas! Rumunija mami Transilvanijom, Drakula vas poziva da obiđete njegov zamak, a mladima će biti naročito drago da čuju da grad Brašov nudi odličan provod u barovima i klubovima po pristupačnim cenama. Ni krstarenje Dunavom uopšte nije loš izbor jer pogled sa reke na Budimpeštu, muzej na otvorenom, nikoga ne ostavlja ravnodušnim, naročito uz novogodišnju dekoraciju koja daje poseban sjaj. Za ljubitelje prirode i rekreacije, ali i snega, Slovenija je sjajna opcija, sa termalnim banjama, vikendicama u planini ili kraj jezera.

 

Božićni marketi

Miris cimeta, kuvanog vina, magična praznična atmosfera već su poznate karakteristike gradova Evrope poput Beča, Krakova i Praga. Svaki od njih, pored novogodišnjeg programa na trgovima, ima i mnoštvo pabova gde spontano možete da uđete i popijete piće. I muzički izbor je raznovrstan, od rok koncerata do Štrausa i Mocarta, pa je uživanje zagarantovano za svakoga. Tu su i kulturni i istorijski lokaliteti koje možete posetiti ako vam je, pored provoda, i istraživanje važno. Takođe, ako se lepo utoplite, šetnja ulicama i parkovima će vas sigurno oduševiti. U toku su i novogodišnje rasprodaje, pa možete posetiti neki obližnji autlet i vreme iskoristiti i za šoping.

 

Za one koji ne vole hladnoću

Ko ne voli niske temperature, kape i šalove, Španija, Italija, Grčka ili Turska idealne su destinacije. Uživaćete u kafićima na plaži ili na obali reke, u sunčanim šetnjama, a noćnog života i praznične euforije ne manjka. Hedonisti biraju baš neku od ovih destinacija da bi uživali u odličnom vinu, mediteranskoj hrani ili u izobilju slatkih i slanih specijaliteta koje, na primer, nude Rim ili Istanbul. Ako planirate put u Španiju, obavezno ispoštujte tradiciju lokalnog stanovništva i pojedite po jedan grozd svake sekunde u prvih 12 sekundi nove godine, imaćete sreće svakog meseca u godini! A ako ste na Tenerifima ili Ibici, spremite se na novogodišnju žurku koja traje nekoliko noći.

 

Romantika je uvek u modi

Nijedna lista vrhunskih destinacija ne bi bila potpuna bez grada ljubavi. Postoji mnogo opcija za proslavu nove godine u Parizu: od žurki na otvorenom na Jelisejskim poljima uz muziku i vatromet u ponoć do intimnih večera u nekom poznatom restoranu ili lokalnom bistrou gde ćete uživati u sirevima i vinu. Poznat po fado muzici, Lisabon je, takođe, savršena destinacija za romantičan odmor, bilo da se šetate živopisnom obalom reke ili večerate uz sveće, kolače od bakalara i pijete porto vino.

 

Potrudite se da smeštaj rezervišete na vreme jer cena raste kako se bliži 31. decembar. Razmislite da li vam više odgovara automobil, avion, da li ćete putovati s porodicom, partnerom ili prijateljima. Nova godina ne treba da počne brigama i problemima, a to ćete sigurno sprečiti uz putno zdravstveno osiguranje! Zamislite želju u ponoć, maštajte o novim snovima koje tek treba da ostvarite i znajte da „Dunav“ misli na vas i brine o vama gde god da ste!

 

           

Pročitajte