Deset saveta za čišćenje automobila

Bez obzira na to koliko vremena provodite u svom automobilu, činjenica je da se auto uvek brzo zaprlja. Fleke, mrve i prljavština spolja ugrožavaju čistoću. Posebna situacija je ako se u vožnji mlađa deca služe grickalicama. Verovali ili ne, kod kuće uglavnom imate sve što vam može biti od pomoći da održavate higijenu vozila.

 

Usisavanje pre svega – Prvo obavezno istresite patosnice, a potom detaljno usisajte podove, gepek i sve otvore na vratima da biste se rešili lišća, trunja i kamenčića koje ste nesvesno uneli u auto. Ručni usisivač poslužiće za uklanjanje mrva u sedištima ili za mesta koja ne možete dohvatiti crevom, odnosno nastavkom usisivača.

 

Pranje sedišta – Na tržištu je veliki broj sredstava za čišćenje, ali ona uglavnom sadrže hemikalije koje uništavaju ili oštećuju unutrašnjost vozila. Običan tečni sapun je dovoljan, pomešajte ga sa malo vode i napravite penu. Time očistite zaprljane delove sedišta i presvlake, a nakon što se osuše, ponovo usisajte.

 

Soda bikarbona – Uklonite nečistoće s patosnica tako što ćete napraviti lepljivu smešu od sode bikarbone i alkoholnog sirćeta. Četkicom za zube istrljajte mrlje, a kada se osuše, usisajte ih i videćete da su one nestale. Neuredna i prljava mesta izgledaće kao nova, a soda bikarbona će dodatno osvežiti auto. Njome možete očistiti i plafon vozila.

 

Maslinovo ulje – Dovoljno je dve-tri kapi na čistoj magičnoj krpi. Prebrišite instrument tablu i očistićete je od prašine. Tako joj dajete dodatni sjaj, ali je čuvate i od propadanja. Ovako možete negovati i kožna sedišta koja su naročito osetljiva na visoke temperature i sunčevu svetlost.

 

I ljubimci mogu da se voze u autu – Ako svoje ljubimce često vozite u automobilima, onda sigurno na sedištima pronalazite gomilu dlaka. Verovali ili ne, sve što vam je potrebno jeste par nitrilnih rukavica. To su posebne rukavice koje se koriste za jednokratnu upotrebu i možete ih kupiti u apotekama. Nisu skupe, a koriste se najčešće u medicini. Materijal od kojih su te rukavice napravljene privlači i skuplja dlake, tako da ćete pomoću njih lako očistiti svoj automobil.

Prozori – Iskusne domaćice rado će se složiti sa ovim starinskim, ali delotvornim receptom. Pomoću spreja u kome je sirće isprskajte prozore. Sačekajte nekoliko minuta, a zatim novinama izbrišite stakla. Biće blistavi i čisti.

 

Da i felne blistaju – U istoj razmeri pomešajte vodu i sirće, isprskajte po felnama, a potom ih prebrišite magičnom krpom. Napravite pastu od vode i sode bikarbone i istrljajte točkove četkom, a onda ih isperite. Tako će izgledati kao da su izašli pravo iz salona.

 

Četkice za slikanjeSvoju primenu mogu naći i u čišćenju. One su idealne za uklanjanje prašine iz otvora za klimu, oko dugmića i sa bilo kog mesta gde ruka ne može da se zavuče.

 

Izdvojte krpe prema nameniNikako ne brišite istom krpom unutrašnjost auta i felne. Naročito je poželjno da papučice koje gazite brišete izdvojenim krpama jer će one verovatno biti i najprljavije, a drugom da brišete brisače na automobilu, koje ste očistili i alkoholom, jer ćete tako rešiti problem zamrljanog stakla.

 

Da auto miriše – Domaći osveživač od sode bikarbone i nekoliko kapi eteričnog ulja stavite u manju teglu i poklopac probušite na nekoliko mesta. Ostavite je u vozilo na statično mesto i tako ćete eliminisati sve neprijatne mirise, a vodite računa i o smeću u vozilu, odlažite ga u posebnu kesu i ne zaboravljajte da ga iznosite napolje!

 

O čistoći brinite pomoću ovih jednostavnih trikova, a pre nego što sa svojim ljubimcem krenete na put, osigurajte ga kasko sudar osiguranjem Kompanije „Dunav osiguranje“.

Pročitajte