Da li ste spremni

za zimsku vožnju?

Poslednjih godina ne može se sa sigurnošću utvrditi kada počinje zima. Zato je idealno da svoje vozilo za zimske uslove pripremite već u novembru. A svaka pomoć na putu je dobrodošla.

Zimska vožnja može da bude uživanje, ali za to uživanje morate dobro da se pripremite. Kada je vaše vozilo u pitanju, zima donosi mnogo više od zimskih radosti.

Ključne savete smo vam već predstavili. Sada dodajemo one koji će vam zaista biti pomoć na putu.

 

Zaštita donjeg dela vozila

So koju putari koriste da vam olakšaju vožnju može da nanese štetu vašem vozilu. Slana kaša koju točkovi stvaraju zavlači se u najsitnije pore i, osim izgleda vašeg automobila, narušava i bezbednost. Temeljno čišćenje sprečiće da vaše vozilo prerano strada od korozije.

 

Izduvni i kočioni sistem

Ukoliko ovde postoje oštećenja, vrlo je verovatno da ćete tokom vožnje doći u nepriliku. Zamenite delove koji su se oštetili ili korodirali, i ne zaboravite kočiono ulje. Njega – zbog visoke sklonosti ka upijanju vlage – obavezno treba zameniti najmanje jednom u dve godine.

 

Zaptivci vrata i poklopaca

Sve „kedere“ trebalo bi premazati glicerinom, da se ne bi zamrzli. Ne zaboravite brave: isprskajte ih podmazujućim i antikorozivnim sprejom. To ponavljajte više puta tokom zime.

 

Grejanje i hlađenje

Obavezno proverite svoj klima uređaj jer će vam često rešavati problem sa zamagljivanjem stakala. Ipak, stakla svakako premažite i sredstvom protiv zamagljivanja. Održavajte sve prozore čistim jer se na zaprljanom staklu vlaga mnogo lakše kondenzuje.

 

Brisači

Zamenite istrošene metlice brisača, a u vodu za pranje vetrobrana dodajte sredstvo protiv smrzavanja. Sve to treba uraditi pre prvih mrazeva – aktivirajte uređaj za prskanje dovoljno dugo da sredstvo prođe kroz celu instalaciju, do same prskalice.

Sve ovo biće vam od velike pomoći na putu. Ipak, za sve nepredviđene situacije bolje je da uz sebe imate i Pomoć na putu. Međunarodni sistem podrške na raspolaganju vam je 24 sata dnevno, 365 dana u godini na teritoriji čitave Srbije, Turske i cele Evrope. Dobićete potrebnu pomoć, ali i pokriće troškova u slučaju da vaše vozilo više nije u voznom stanju.

Više saznajte ovde ili pozovite naš Kontakt centar. I uživajte u vožnji!

Pročitajte