Da li osluškujete svoje dete?

Sigurno ste kao roditelj do sada čuli šta obavezno treba da uradite, a šta nikako ne smete dozvoliti svom detetu. Od toliko saveta može samo da vas zaboli glava i da počnete sumnjati u svoje odluke. Predstavljamo vam neke od njih:

 

Tradicionalno ili moderno?

Poznati su vam ovi stavovi: „Batina je iz raja izašla“, kao i: „Ma to je samo dete, pusti ga da radi šta želi!“ Da li ste previše strogi ili previše popustljivi? Da li ste autoritativan roditelj koji postavlja jasne standarde ponašanja, ali u isto vreme pokazuje ljubav, nežnost i brigu? Ili ste autoritaran roditelj koji zahteva bespogovornu poslušnost? Uglavnom kritikujemo zastarele modele jer su prevaziđeni, a nove, moderne, čak i olako uzimamo u obzir. Najbolje je da iz svih tih resursa i pristupa crpimo ono što je u skladu s detetovim karakterom. Detetu ne sme sve da bude dozvoljeno, granice moraju postojati, ali ne treba ni zabranama da gušimo njegove talente, interesovanja i duh.

 

Čije su to ambicije?

Roditelju je teško da i sebi i drugima prizna da je nekada podlegao iluzijama ili preuveličavanju u vezi sa svojim detetom. Teško je priznati da „moje dete nešto ne ume, ne zna, ne može ili je krivo!“ Zavaravanje je velika greška. Nije upitno da detetu želite sve da pružite, ali mu nemojte nametati svoje neispunjene snove ili neostvarene ambicije. Slušajte dete dok govori, zapažajte šta voli, čime želi da se bavi, posavetujte ga, usmerite ga, ali i stanite iza njegove odluke. Nije najvažnije da dete bude slepo poslušno, već da uči iz svojih grešaka. Vi ste tu kao bezuslovna podrška!

 

Najteži zadatak na svetu je roditeljski!

Zadatak roditelja je da odgaji zdravu, zrelu, uspešnu i srećnu osobu. Fakultetska diploma nije garancija za uspešnu karijeru i dobru zaradu. Iskustvo, sreća, prodornost i samouverenost faktori su koji doprinose uspehu. Kako naučiti decu da se neprestano dokazuju i usavršavaju u školi, na poslu, u životu? Kako ih pripremiti na to da svaki njihov uspeh neće biti nagrađen, pohvaljen ili primećen? Kako im reći da je i nepravda sastavni deo života i da se s godinama ne prolazi, da uvek boli? Mnogo je moralnih dilema, a razgovor od malih nogu stvara pojedinca koji ume da razmišlja svojom glavom i shvata svet oko sebe.

 

Stipendijsko osiguranje – mudar potez svakog roditelja

Mnogo je izazova pred roditeljima, a koliko god da je dete staro, brinemo od čega će ono živeti sutra, kojim će se poslom baviti, hoće li imati dovoljno novca. Stipendijsko osiguranje je odlična odluka roditelja koji žele da doprinesu valjanom obrazovanju deteta. Polisom „Dunav osiguranja“ omogućavate da novac koji ste uštedeli pripadne detetu u trenutku koji vi odredite i onda kada mu je najpotrebniji.

Pročitajte