Kako planirati budžet za predstojeću školsku godinu?

Planiranje kućnog budžeta nezahvalan je i, moglo bi se reći, čak sizifovski posao. Krajem avgusta i početkom septembra te činjenice naročito su svesni roditelji dece školskog uzrasta. Kako se bliži kraj letnjeg raspusta i početak nove školske godine, u porodičnim domovima počinje akcija preračunavanja, taktiziranja, kao i prekrajanja finansijskih sredstava.

 

Za početak školske godine, minimum 20.000 dinara

Polazak dece u školu nesumnjivo predstavlja veliki udar na kućni budžet. Najveći izdatak su naravno školski udžbenici za koje, u zavisnosti od uzrasta deteta i broja predviđenih knjiga, roditelji treba da izdvoje od 6.000 do 17.000 dinara. Ukoliko u porodici ima više od jednog deteta školskog uzrasta, ta suma se može drastično povećati. Pored obaveznih školskih udžbenika, decu treba opremiti i ostalim školskom potrepštinama. Odgovarajuće sveske, ranac, pernica s priborom, vežbanke, blok za likovno, oprema za časove fizičkog… Sve  su to stvari neophodne jednom školarcu, a samim tim i dodatan izdatak na koji treba računati.

Naravno, s novom školskom godinom deci je potrebna i nova odeća i obuća, pa i za to iz novčanika treba izdvojiti još minimum 8.000 dinara. Pre samog polaska u školu, roditelji bi, dakle, trebalo da izdvoje najmanje 20.000 dinara, a to je iznos koji se i te kako oseća u porodici s prosečnim platama.

Kako bi napunili dečji ranac i pobrinuli se da mališanu ništa ne nedostaje, roditelji se dovijaju na različite načine. Najčešće plaćaju na rate ili putem čekova, što je trenutno manje osetno, ali se dugoročno svakako odražava na kućni budžet. Neki roditelji se trude da iskoriste sve moguće olakšice, kao što je na primer pravo na besplatne udžbenike za treće dete, dok su drugi prinuđeni čak i da podignu kredit kako bi svom detetu obezbedili sve što je potrebno za polazak u školu.

Uvek postoji i solucija kupovine polovnih knjiga, ali i u tom slučaju treba biti pažljiv i dobro se raspitati, jer različite škole koriste udžbenike različitih izdavača. Takođe, čak i ukoliko se dobro pripremite, da biste sve potrebne knjige nabavili, kao polovne i po povoljnijim cenama, neretko morate obilaziti više različitih mesta. Ta mogućnost može biti isplativija za vaš novčanik, ali će vas svakako koštati živaca i dragocenog vremena.

 

Organizujte se na vreme i unapred rezervišite udžbenike

Polazak u školu stresan je i uzbudljiv period, kako za roditelje tako i za dete. Kako bi školarci u što manjoj meri osetili napetost već pre samog polaska u školu, na roditeljima je da budu pametni i organizuju se na vreme. Stoga je preporučljivo da se svi potrebni udžbenici rezervišu unapred, kao i da se ranije počne s njihovom otplatom. Što se tiče kupovine ostalih školskih potrepština, kao i odeće i obuće, preporučljivo je unapred napraviti spisak neophodnih stvari za kupovinu i striktno ga se pridržavati. Na taj način izbeći će se dodatni trošak koji je česta posledica impulsivnog i neisplaniranog kupovanja.

Kupovinu ostalog školskog pribora i odeće takođe je poželjno obaviti ranije kako bi se izbegle gužve u radnjama, koje su neminovne uoči nove školske godine. Ukoliko je obavite ranije, moći ćete da na miru potražite potrebne stvari, dozvolite svojim školarcima da, u skladu sa vašim mogućnostima, i oni sami učestvuju u odabiru školske i druge opreme i tako im ovo iskustvo učinite zabavnim, a da pritom u najmanjoj mogućoj meri budete izloženi žurbi i stresu. A ukoliko je izvodljivo da celokupnu kupovinu obavite u jednom danu i na jednom mestu, uštedećete i vreme koje sa decom možete provesti na mnogo lepši i kvalitetniji način.

 

Obezbedite im sigurnu budućnost!

Ukoliko sve obavite na vreme, moći ćete da se pobrinete i za druge, važnije stvari, kao što je dugoročna sigurnost vašeg deteta. A to je primarna roditeljska obaveza! U tome vam može pomoći polisa za osiguranje dece naše dete, koju vam nudi kompanija „Dunav osiguranje“. Sa polisom „naše dete“ omogućavate da novac koji ste uštedeli, uvećan za ostvarenu dobit, pripadne detetu u trenutku koji vi odredite i onda kada mu je najpotrebniji.

Pročitajte