Budimo bezbedni i kod kuće i u inostranstvu!

Odlučili ste da ovo leto provedete u Srbiji?

Većina nas planirala je da ove godine ode na letovanje. Već duže vreme pažljivo biramo egzotičnu destinaciju na kojoj želimo da provedemo nezaboravne letnje trenutke, naravno u društvu svojih najmilijih i prijatelja. Oni što više vole čist vazduh i prijatniju klimu odlučili su se za neku planinsku lepoticu, ali onda se, nažalost, dogodila „korona“, koja je poremetila sve naše planove i naterala nas na razmišljanje da leto ipak provedemo u Srbiji.

Počeli smo istraživati koja bi to destinacija u našoj zemlji bila interesantna i šta bismo to mogli posetiti. Mnogi od nas zapravo su tek sada shvatili s kakvim turističkim potencijalima Srbija raspolaže i kakve prirodne krajolike i lepote Srbija krije. Kažu da pravi putnici pre svega treba da upoznaju svoju zemlju, pa tek onda da kreću na put oko sveta! Bilo kako bilo, i ako leto planirate kod kuće ili pak negde izvan granica svoje zemlje, bitno je da se lepo provedete i sa putovanja vratite s prepunim paketom prelepih uspomena.

 

Predlažemo vam tri vrhunske destinacije za letovanje u Srbiji:

Srpski gradić sa najviše jezera! Zovu je „Vojvođanska Venecija“

U velikoj Belocrkvanskoj kotlini, omeđenoj Vršačkim planinama i gorostasnim Karpatima, nalazi se velika varoš. Sa svih strana obgrljena je rekama. U daljini se plavi Dunav, a u blizini su Karaš i Nera.

Gradić Bela Crkva dobio je ime po staroj beloj crkvici na koju su prvi doseljenici naišli. Zbog prelepih živopisnih pejzaža, zelenih bujnih parkova, otmenih baroknih fasada, tradicionalnog Karnevala cveća i dobrih vina, Bela Crkva je zbog svoje neobične lepote prozvana „Vojvođanskom Venecijom“. Kao mali raj, odudara od ravnica i nepreglednih polja žita južnog Banata.

Ono što je čini još lepšom i daje joj posebnu draž jesu jezera koja su se ugnezdila na njenim bujnim zelenim poljima. Tu je sedam većih i više manjih veštačkih jezera. Sigurni smo da u toplim vremenima koja slede najbolje rashlađenje možete naći upravo na nekom od tih mesta.

U ovom kraju možete posetiti i Tvrđavu u Moroviću, kao i Ruski dvor, potom i arheološke lokalitete: Gradina – Vašica, Tvrđava Berkasovo, Nekropola i Dolina šlemova. U blizini su i izletišta: Lipovača, Vojna ustanova „Morović“ i jezero Bruje.

Šid – grad umetnika i toplih ljudi!

Opštinu Šid krasi mnogo retkih i jedinstvenih stvari koje nisu karakteristične za našu zemlju. Ima tri reke, tri jezera, tri manastira, dve galerije, jedno spomen-obeležje, a od 2016. godine ima i crkvenu riznicu. Riznica sadrži relikvije sakupljene na teritoriji opštine Šid. Postavljene su u jednom izložbenom delu Vladičanskog dvora, gde posetioci koji dođu u Šid na jednom mestu mogu videti crkveno bogatstvo opštine.

Ovaj maleni gradić pravi je raj za sve umetnike. Pre svega posetite galeriju „Sava Šumanović“, osnovanu 1952. godine. Umetnički fond, koji čine 417 slika, smešten je u porodičnoj kući Šumanovića. Većinu slika Sava Šumanović naslikao je u poslednjoj deceniji života u Šidu. Izložbeni prostor galerije zahvata 600 m2. Na tom prostoru nalazi se i više od 5.000 arheoloških predmeta pronađenih na lokalitetu Gradina na Bosutu, u blizini Šida, iz vremena neolita.

Ukoliko volite i naivnu umetnost, odmah pored galerije „Sava Šumanović“ nalazi se i izložbeni prostor slika u kategoriji naivne umetnosti – „Ilijanum“ Ilije Bašičevića.

Ovaj kraj ima razvijen i verski turizam. Manastiri koje vredi videti su Privina glava iz 12. veka, zatim manastir Sveta Petka u Berkasovu i manastir Ðipša.

Grad Šid uvek je bio poznat po dobroj gastronomiji, a gde je dobra hrana, tu je i dobro vino. U Šidu postoji nekoliko renomiranih vinarija koje vredi posetiti.

Tvrdjava Golubac i krstarenje Đerdapom

Golubačka tvrđava podignuta je na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na mestu gde Dunav, najširi u svom toku, prelazi u tesnac Karpatskih planina. Tvrđava je predstavljala važno srednjovekovno vojno pogranično utvrđenje, planski građeno zbog vojnostrateškog značaja mesta. Odavde se lako mogao kontrolisati sav kopneni i vodeni put koji je povezivao istok i zapad, a strme i nepristupačne Ridanske litice, na kojima je izgrađena Tvrđava, i sama reka, bili su joj prirodna zaštita.

Ovu velelepnu tvrđavu, koja je nedavno rekonstruisana i sada sija u novom sjaju, svakako treba posetiti. Najlepše fotografije za instagram u Srbiji napravljene su upravo s ove tvrđave. U njoj se nalazi i galerija s izložbenim prostorom i postavkama, a tu je i suvenirnica. U okviru samog lokaliteta je i kafeterija s prelepim pogledom na Dunav.

Đerdapska klisura jedan je od najlepših prizora u ovom delu sveta, gde Dunav menja svoju širinu od dva-tri kilometra do dvesta-trista metara, vijuga i juri, gradeći moćnu klisuru visokih stenovitih litica. Ovde je Dunav zbog svoje širine i raskošnosti zaista sličan moru.

Ukrcavanje na brod kod Tekije i krstarenje Đerdapom traje oko sat i po vremena kroz Mali i Veliki kazan. Ploveći tim putem, možete videti signalne kućice, Hajdučku vodenicu, Decebalovu glavu na rumunskoj obali i Trajanovu tablu na našoj obali Dunava. Ta tabla je oznaka sa carskog druma iz rimskog perioda i moguće ju je videti samo sa vode.

Na kraju krstarenja svakako vam predlažemo da odete u obližnji Eko-etnokompleks „Kapetan Mišin breg“, koji se nalazi na uzvišenju nacionalnog parka Đerdap, sa kojeg se prostire božanstven pogleda na Dunav i zalazak sunca.

Ako želite da se vratite više hiljada godina kroz istoriju i saznate kako su ljudi tada živeli, kako su lovili i gradili kuće, posetite i obližnji Lepenski vir – jedno od najvećih i najznačajnijih mezolitskih i neolitskih arheoloških nalazišta. Smešteno je na desnoj obali Dunava u Đerdapskoj klisuri.

 

Ipak letujete u inostranstvu? U kofer spakujte i pokriće za kovid 19 i letujte bezbedno!

Ukoliko ste ipak odlučili da ovo leto provedete u inostranstvu, ne brinite, mi mislimo na vas, i kao vaš odgovoran i savestan prijatelj nudimo vam novo pokriće za kovid 19. Pre polaska na putovanje savetujemo vam da se informišete o merama koje je zemlja vaše destinacije uvela za vreme pandemije, prilikom ulaska, kao i prilikom boravka u zemlji, te da se naoružate strpljenjem. Takođe, ovog leta birajte one destinacije koje imaju zagarantovano pokriće za kovid, a to su Evropa, Turska i Rusija.

Leto je vreme kada treba da zaboravimo na sve nedaće, da se opustimo u čarima prelepih plaža i uživamo u novim avanturama. Naša letovanja su kao stepenici. Možemo ih voleti, ali se ne smemo zaljubiti u njih, jer naš napredak je da hodamo stepenicima, a ne da se nastanimo na nekom od njih. Svako novo putovanje jedan je stepenik više ka spoznaji samoga sebe. Ovog leta je pre svega mnogo bitnije da svi budemo odgovorni, kako prema sebi tako i prema svima drugima te da se živi i zdravi vratimo sa putovanja. To neka bude naš najodgovornoji i najviši stepenik!

Putovanja vraćaju snagu i ljubav u vaš život. Ovog leta vratimo se snažniji nego ikada, sa željom da ova pošast koja nas je sve zadesila što pre prođe i da se nikada više ne vrati.

Korona nas jeste iznenadila, ali ne i pobedila!

Prijatelj ostaje prijatelj!

Pročitajte