Božić – vreme za nove početke i stare dobre navike

U neprestanoj trci za vremenom i zaradom, čemu veći deo čovečanstva danas robuje, znamo li uopšte šta su pravi narodni običaji? Suština duhovnog razvoja jednog naroda na najbolji način se razume proučavanjem kulture i tradicije. Srbi su narod s bogatom tradicijom, koji je, zbog spleta različitih istorijskih okolnosti, bio suočen s velikim iskušenjima njenog očuvanja. Zbog toga su mnogi običaji kod Srba tokom dugog vremenskog raspona izgubljeni ili potisnuti. Porodica je obično ta koja usadi osećaj tradicije i njenog očuvanja, a na mladima je kako će prema tome da se ophode tokom života, da li će je slediti ili napustiti.

Od Božića počnimo sa pravim vrednostima i darivanjem

Kraj godine je vreme kada sumiramo utiske, analiziramo svoje uspehe, razmišljamo šta je trebalo bolje uraditi i kada pravimo planove za sledeću godinu. Preispitujemo se i uočavamo svoje greške, ali se prisećamo i radosnih momenata.

Nova godina – novi planovi, novi počeci! Sigurno znate da hrišćanski praznik Božić, koji obeležava i slavi Hristovo rođenje, simbolizuje i početak: života, stvaranja, radosti. Međutim, to je pre svega porodični praznik sa mnogo običaja, a oni se uglavnom vezuju za najmlađe. Suština je naše najmlađe naučiti pravim vrednostima i darivanju, a upravo neki stari običaji, danas pomalo (ili previše) zaboravljeni, mogu da posluže kao sjajni primeri. Naročito ako su praćeni pesmom, igrom, maskama i ako prenose slikovitu poruku.

Detinjci, kao simbol čvrstih porodičnih veza!

 Jedan takav je praznik Detinjci, koji se slavi tri nedelje pre Božića. Rano ujutru na Detinjce odrasli vežu decu, a nakon što se deca otkupe sitnim poklonima, roditelji ih odvežu. Praznik najpre simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama, ali upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama.

Korinđaši – vesnici radosti!

U nekim delovima Vojvodine ne odstupa se od tradicije, pa neće biti neobično da naiđete na korinđaše – decu koja pevanjem božićnih pesama čestitaju svojim komšijama Badnje veče, a zauzvrat dobijaju darove. Na vratima ih dočekuju domaćini i časte ih slatkišima, jabukama, šljivama, orasima. Veruje se da što korinđaši glasnije pevaju, to će više sreće i zdravlja doneti domu koji posećuju. U Sremu se ovi vesnici radosti zovu vertepi, a u istočnoj Srbiji koledari.

Dečiji osmeh bitniji od svega!

Svake godine uoči novogodišnjih i božićnih praznika Kompanija „Dunav osiguranje“ poklanja novogodišnje paketiće za mališane iz brojnih ustanova za nezbrinutu decu, udruženja i centara za socijalno staranje, specijalizovanih bolnica za dečije bolesti i prihvatilišta. Njihova radost i oduševljenje nemaju cenu, a naročito je važno da shvate da ima neko ko misli na njih! Projektom Prijatelj od detinjstva“ trudićemo se i dalje da ulepšavamo živote naših najmlađih, jer dečiji osmeh nam je bitniji od svega.

Poklonimo najbližima podršku i sigurnost!

Počnimo iz početka, neka nova 2022. godina donese promene, a ne samo pusta obećanja. Dobročinstvo se ne nameće, već se dobrim primerima usađuje kod dece (a i kod odraslih!). Krenimo od svojih najbližih, porodice i prijatelja, pa se okrenimo oko sebe i pažljivo opazimo kome možemo bezuslovno pomoći! I to ne samo novčano! Iskoristimo predstojeće božićne praznike i poklonimo najbližima podršku i sigurnost!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte