Apple najavio samovozeći automobil do 2025. godine

Kompanija Apple, jedan od vodećih pionira u tehnološkoj industriji, nedavno je otkrila planove za razvijanje potpuno autonomnog električnog automobila do 2025. godine. Najavljeni Apple automobil će koristiti neke od najnaprednijih tehnologija viđenih do sada: neuronski „motor“ sposoban da podnese neverovatno opterećenje veštačke inteligencije, kao i LIDAR aktivne senzore koji snabdevaju sopstveni izvor osvetljenja.   

Revolucionarni ulazak na tržište električnih vozila

Projekat Titan, kako glasi zvanično ime ovog projekta, ima za cilj da napravi električni automobil koji je napredniji od konkurenata na tržištu kao što je Tesla, trenutni lider na tržištu električnih vozila. Ovim projektom Apple traga za svetim gralom auto industrije, koji je mnogim auto gigantima uprkos godinama razvoja vozila ostao nedostižan.

Bezbednost glavna briga za Apple

Najavljeno je da Apple-ov koncept automobil neće imati tradicionalne kontrole kao što su volan i pedale, i njegov enterijer bio bi dizajniran tako da putnici sede uz bočne strane vozila i budu okrenuti jedni prema drugima kao u limuzini. Informativni sistem automobila, veliki ekran nalik iPad-u, bio bi u sredini vozila, omogućavajući korisnicima da tokom vožnje preko njega upravljaju. Automobil bi takođe bio deo Apple ekosistema, što bi u praksi značilo duboku integraciju sa Apple-ovim postojećim uređajima kao što su iPhone, iPad ili Mac.

Iako se zalažu da vozilo nema standardni volan, Apple je najavio i opremanje automobila režimom za hitno preuzimanje kontrole. Kao i sa svim autonomnim vozilima, bezbednost je glavna briga. Zbog toga će softver automobila imati brojne slojeve bezbednosnih protokola, uz višestruke mere predostrožnosti koje će sprečiti bilo kakvu nezgodu.

Sa samovozećim automobilom u 2025. ili ipak kasnije?

Još 2014. godine pojavile su se prve vesti da Apple planira da uđe na tržište automobila sa projektom koji je tada okupio više od hiljadu Apple inženjera. Veoma je verovatno da će razvoj potpuno autonomnog automobila oduzeti Apple-u više vremena nego što su očekivali. Ali, čak iako se rokovi ponovo probiju, Apple-ov ulazak na tržište sigurno će podstaći druge kompanije da iznađu svoja kreativna rešenja što brže mogu, čime će na kraju najviše profitirati korisnici. Na nama je da čekamo i da vidimo da li će Apple ispuniti očekivanja svih nas.

Dok razvoj ovakvih rešenja prepuštamo stručnjacima iz Silicijumske doline, ono o čemu ipak sami moramo da brinemo jeste sigurnost nas i naših najmilijih. Zato rešenja za osiguranje automobila, kao što je ono u Dunav osiguranju, omogućavaju spokojan put, a raniji ili kasniji dolazak ovakvih inovativnih rešenja ne treba puno da nas brine. Doći će. Pre ili kasnije.

 

Pročitajte