Zdravstveno osiguranje – snaga i partner države

objavljeno 03.12.2021.

Na Petim srpskim danima osiguranja održanim u Aranđelovcu od 24. do 26. novembra posebna pažnja posvećena je dobrovoljnom zdravstvenom osiguranju i njegovom doprinosu stabilnosti zdravstvenog sistema i zdravlju građana Republike Srbije.

Toj temi bio je posvećen okrugli sto „Zdravstveno osiguranje – snaga i partner države“, na kome su učešće uzeli Darija Kisić Tepavčević, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Sanja Radivojević Škodrić, v. d. direktora Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, Marija Rabrenović, predsednik Predsedništva Asocijacije privatnih zdravstvenih ustanova, i Miloš Milanović, član Izvršnog odbora Kompanije „Dunav osiguranje“.

Zaključak svih učesnika okruglog stola jeste neophodnost najtešnje saradnje državnih i privatnih zdravstvenih ustanova kroz javno-privatno partnerstvo, gde jedni drugima nisu konkurencija već saradnici na istom zadatku unapređenja zdravlja cele naše nacije.

Rast dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja od 21 do 40 procenata u poslednjih pet godina pokazuje da su kompanije svesnije značaja zdravlja svojih zaposlenih za sopstveni rast i napredak, ukazao je Milanović. On je istakao da je pandemija izoštrila vidike i pokazala slabe tačke ka kojima treba usmeriti buduće delovanje.

U okolnostima kada privreda raste i kada se povećava ekonomska moć stanovništva, moramo se potruditi da naše usluge održimo na zavidnom nivou, rekao je Milanović. Pri tome, ne može se očekivati od društava za osiguranje da preuzmu odgovornost za pružanje zdravstvenih usluga, jer je ona na zdravstvenim ustanovama, ali društva za osiguranje mogu i moraju da održe i podignu kvalitet rada svojih kontakt centara i asistentskih kuća, te kvalitet same osiguravajuće usluge. Samo jačanjem i snaženjem kvaliteta usluge svi zajedno možemo da dođemo do nečeg kvalitetnijeg i boljeg, zaključio je Milanović. U predstojećem periodu, s obzirom na ubrzani rast dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, i u našoj zemlji može se očekivati da osiguravajuća društva razvijaju svoje bolnice, što je praksa pojedinih osiguravača u regionu.

Pročitajte