Vreme je za sigurnu poljoprivredu

U sklopu učešća na Novosadskom sajmu poljoprivrede, Kompanija Dunav osiguranje održala je konferenciju “Vreme je za sigurnu poljoprivredu“, zajedno sa dugogodišnjim partnerima, Udruženjem novinara za poljoprivredu „Agropress“. Uz prisustvo velikog broja predstavnika struke, državnih institucija i poljoprivrednika, razgovaralo se na temu učestalih rizika i šteta u poljoprivrednoj proizvodnji, kao trendovima osiguranja u domenu poljoprivrede.

 

Predstavnik Kompanije Dunav osiguranje, Miodrag Mladenović, govorio je o iskustvima osiguranja u našoj zemlji u odnosu na države članice Evropske unije. Kako je istakao, svega 12- 15 odsto ukupno obradivih površina u Srbiji je osigurano, dok kada je reč o privatnim gazdinstvima taj broj je 3 odsto. Ovako nizak procenat osiguranih površina razlog je zašto je i pored subvencija države, potrebno graditi poverenje u osiguravajuće kuće i podizati svest o važnosti osiguranja.

 

Učesnici konferencije

Senad Mahmutović, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, istakao je da država sa svoje strane ulaže značajne napore da ohrabri poljoprivrednike da osiguraju svoju proizvodnju. „Ministarstvo pomaže poljoprivrednike da se zaštite od nepredvidivih vremenskih uslova kroz mnoge vidove, kao što su subvencije za navodnjavanje, za nabavku protivgradnih mreža, modernizaciju sistema protivgradne odbrane, ali i kroz direktnu finansijsku pomoć za osiguranje useva, koja se kreće od 40, pa čak do 70 odsto za pet okruga. Uprkos tome, domaći poljoprivrednici i dalje umesto da osiguraju useve, sa zebnjom gledaju u nebo, istakao je Goran Đaković, iz Udruženja Agropress.

 

„Vremenska prognoza je pouzdana za nekoliko dana, ali na duži rok ili sezonski ne možemo da sa sigurnošću predvidimo klimatske uslove, a to je veoma bitno za poljoprivrednike. Zato moraju dobro da razumeju da je osiguranje najbolja zaštita“, istakao je Nedeljko Todorović, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

 

Izlaganjem učesnika uspešno je realizovana Konferencija, a istog dana održana je i svečanost dodele priznanja Novosadskog sajma, na kojoj je Komisija za ocenu dobrog dizajna nagradila Kompaniju Dunav osiguranje. Pehar novosadskog sajma primila je ispred Centra za marketing i brigu o klijentima direktorka Maja Marković, kao priznanje za vrhunski nivo dizajna i korporativnog identiteta, kreativnost slogana i drugih neverbalnih komunikacija i profesionalni odnos marketinga za doprinos ugledu kompanije u svetu.

Pročitajte