Šest impresivnih činjenica o jabukama

Sa preko 7.000 različitih sorti dostupnih širom sveta, ne čudi što su jabuke voće koje se najviše konzumira. Obično se koriste u    pitama, kolačima, za džem, salate, ovsene kaše ili u smutiju. Odlična su užina, ucelo ili narezane na tanjiru. Pre svega jabuke su neverovatno hranljivo voće koje nudi višestruke zdravstvene prednosti. Evo zašto je izreka „Jabuka dnevno i doktor ti neće biti potreban“ zaista istinita:

 

Dobre su za tvoje srce – Studije su povezale konzumaciju jabuka sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti. Rastvorljiva vlakna iz jabuke pomažu u sprečavanju nagomilavanja holesterola u zidovima krvnih sudova. Štaviše, studija objavljena u februaru 2020. otkrila je da dve sveže jabuke dnevno mogu da pomognu u smanjenju nivoa lošeg holesterola i triglicerida.

 

Dobre su za gubitak težine – Zbog visokog sadržaja vlakana, vode i polifenola jabuke mogu imati efekte protiv gojaznosti, odnosno pomažu u upravljanju apetitom. U jednoj studiji, jedenje celih jabuka povećalo je osećaj sitosti do četiri sata duže od konzumiranja jednakih količina smutija ili soka od jabuke.

 

Za jači imunosistem – Veruje se da jabuke mogu da ojačaju imunitet, jer sadrže vitamin C. Redovno unošenje vitamina C u organizam tokom cele godine štiti od prehlada! Jabuku uvek dobro operite i ne ljuštite koru jer je ona bogata antioksidansima, koji mogu pomoći i u regulisanju i smanjenju upala.

 

Smanjuje rizik od dijabetesa – Istraživanja su pokazala da je konzumiranje jabuka i krušaka povezano sa smanjenjem rizika od dijabetesa tipa 2 za 18%. Takođe mogu smanjiti insulinsku rezistenciju, veliki faktor rizika za nastanak dijabetesa.

 

Podstiču zdravlje creva – Jabuke sadrže pektin, vrstu vlakana koja deluje kao probiotik. Zdravlje creva je uvek aktuelna tema i ispostavilo se da jedenje jabuka može biti jedan od načina da učinite uslugu svom digestivnom sistemu. Međutim, istraživači su primetili da sveže ubrane organske jabuke imaju raznovrsniju i bogatiju koloniju bakterija u poređenju sa uzgojenim jabukama kupljenim u prodavnici, pa obratite pažnju kakve jabuke kupujete!

 

Za dobro mentalno zdravlje – Prethodna istraživanja pokazuju da je redovno jedenje jabuka (ili krušaka) povezano sa 52 posto manjim rizikom od moždanog udara. Naučnici u Kanadi su dokazali da veći unos voća i povrća smanjuje šanse da čovek proživljava anksioznost i poremećaje raspoloženja. Jabuke, takođe, pomažu pri gubitku pamćenja izazvanom različitim vrstama oštećenja ćelija.

 

Da li je jabuka kralj vaše činije za voće ili postoji drugi pretendent na tronu? Probajte već danas, uvedite zdravu naviku – pojedite    svaki dan jednu jabuku, koristite ovaj dostupni eliksir za telo i dušu. A da bi vaše jabuke bile zaštićene od eventualnih i iznenadnih vremenskih nepogoda kao što su grad, oluja ili udar groma, predlažemo vam da zaključite osiguranje useva i plodova i tako na najsigurniji način zaštitite svoja poljoprivredna dobra tokom cele godine.