Reci sve što je važno

objavljeno 27.12.2022.

Udruženje „Žena uz ženu“ i Кompanija „Dunav osiguranje“ na zajedničkom panelu predstavili rezultate informisanosti o preventivnim pregledima dojke

Na redovne ultrazvučne preglede dojke svake godine odlazi 48 odsto žena, dok njih 53 odsto nikada nije otišlo na pregled ili nije bilo više od 10 godina. To su rezultati ankete o informisanosti žena i odlasku na preventivne preglede koju je tokom oktobra napravilo Udruženje žena obolelih od karcinoma dojke „Žena uz ženu“, u saradnji sa Кompanijom „Dunav osiguranje“, obilazeći Кaravanom brojne gradove u Srbiji. Ultrazvučni pregledi koji su u sklopu akcije „Budi hrabra“ obavljeni širom zemlje omogućili su ženama da na licu mesta prekontrolišu svoje dojke, a tom prilikom otkriveno je 390 fibroadenoma i 250 fibrocističnih nalaza, dok je 27 žena zbog promena upućeno na mamograf.

„O ovoj temi treba pričati svakodnevno, jer samo tako možemo otvoriti oči i probuditi sve one žene koje pregled odlažu za neki drugi dan“, izjavila je Marija Lakić, predstavnica Udruženja „Žena uz ženu“. Ona je dodala: „Ovo udruženje je osnovano sa ciljem da istakne snagu i hrabrost žena koje se bore protiv raka dojke. Uz edukativne programe i panele, tu smo da približimo različita iskustva, motivišemo druge žene da nam se pridruže, pružimo bezuslovnu podršku i da ovakve prepreke zajedno pobeđujemo.“

„Preventiva i rana dijagnoza najbolji su način u borbi protiv bolesti, a osiguranje je jedan od vidova preventivnog delovanja“, poručila je Nataša Novčić Zubac, direktor novosadske filijale Dunav osiguranja na panelu „Reci sve što je važno“ održanom povodom predstavljanja rezultata projekta „Budi hrabra“. Polisa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja Кompanije „Dunav“ pored brojnih usluga bolničkog i vanbolničkog lečenja uključuje i osiguranje preventivne zaštite odnosno sistematski pregled. Svest da je već zaključena polisa osiguranja i već ugovoren sistematski pregled dodatno motiviše da se makar jednom u toku godine izvrši detaljna kontrola zdravstvenog stanja. Pored ove polise, program „Cancer protection“ omogućava finansijsku i stručnu podršku za sve slučajeve obolevanja od kancera, pružajući, pored finansijske, i stručnu podršku – mogućnost pribavljanja drugog lekarskog mišljenja i detaljnu nezavisnu reviziju uspostavljene dijagnoze koju sprovodi multidisciplinarni tim lekara odgovarajućih specijalnosti.

Panelu „Reci sve što je važno“ prisustvovao je veliki broj žena i predstavnika lekarske struke, koji su kroz diskusiju i ispovesti žena o sopstvenim iskustvima potvrdili da o teškim temama treba govoriti. Zaključci panela su da je veoma važno u javnosti podizati svest o značaju preventivnih pregleda, kako bi se žene svih životnih dobi podsticale da vode računa o svome zdravlju.

Sve potrebne informacije u vezi sa ponudom dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja i programa „Cancer protection“ zainteresovani mogu dobiti besplatnim pozivanjem Кontakt centra kompanije „Dunav osiguranje“ na broj 0800 386 286 ili na sajtu www.dunav.com.

Pročitajte