Preventiva i rana dijagnoza najbolji način u borbi protiv bolesti!

objavljeno 03.12.2021.

Trećina žena u Srbiji, njih 30,6 odsto nikada nije bilo na preventivnim pregledima dojki, pokazali su rezultati ankete o informisanosti žena i odlasku žena na preventivne preglede koju je tokom oktobra napravilo Udruženje žena obolelih od karcinoma dojke „Žena uz ženu“ u saradnji sa kompanijom „Dunav osiguranje“.

Preventiva i rana dijagnoza najbolji su način u borbi protiv bolesti, a osiguranje je jedan od načina preventivnog delovanja, poručila je Nataša Novčić Zubac – direktor filijale 2 Dunav osiguranje Novi Sad na konferenciji održanoj povodom zajedničkog projekta „Budi hrabra“.

„Polisa „Dunav osiguranja“ dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja pored brojnih usluga bolničkog i vanbolničkog lečenja uključuje i osiguranje preventivne zaštite odnosno sistematski pregled. Svest da imate već zaključenu polisu osiguranja i već ugovoren sistematski pregled negde nas dodatno motiviše da makar jednom u toku godine izvršimo detaljnu kontrolu zdravstvenog stanja. Osim toga, u uslovima pandemije kada je dostupnost zdravstvenih usluga ograničena, činjenica da usluge po ovoj polisi možemo iskoristiti u privatnom sektoru, dodatno olakšava odluku o poseti lekaru. Ukoliko uz sve ovo postoje određene tegobe ili sumnja na bolest, ova polisa omogućava brzo i efikasno zakazivanje i sprovođenje brojnih pregleda i dijagnostičkih procedura – istakla je Novčić Zubac.

Na redovne preglede svake godine odlazi 39,3 odsto žena dok 21 odsto žena ide na svake tri godine. Anketom je obuhvaćeno 3480 žena različitih životnih dobi iz 11 gradova u Srbiji.

Rezultati ankete su pokazali da je 30,6 odsto žena reklo da ne radi redovno preventivne preglede dojki, a čak 39,7 odsto žena je poslednji put bilo na pregledu pre dve godine, a 21 odsto pre više od tri godine. Anketa je pokazala i da 32,21 procenat žena ne zna da uradi samopregled, a da 30, 31 odsto žena radi samopregled kad se seti.

Veoma je važno da se u javnosti sve više govori o značaju preventivnih pregleda, kako bi se žene svih životnih dobi podsticale da vode računa o svome zdravlju.

„Ova akcija potvrđuje da o teškim temama treba govoriti. Nema te polise koja omogućava izlečenje, ali oni koji su se borili sa bolešću znaju da uz nju idu i brojni drugi problemi i pitanje finansijske sigurnosti. S jedne strane imamo odsustvo s posla, umanjenu mogućnost radnog angažovanja, a sa druge strane imamo brojne troškove lečenja, a najmanje o čemu želimo da razmišljamo u tom trenutku je novac, a moramo. Naša polisa zdravstvenog osiguranja za slučaj oboljevanja od raka omogućava onome ko ima zaključenu polisu da dobije jednokratnu naknadu čija visina zavisi od dogovorene sume, ova suma se kreće od 500.000 do 5.000.000 dinara, a ima i mogućnost dobijanja drugog lekarskog mišljenja – istakla je Novčić Zubac i dodala:

„Drugo lekarsko mišljenje se dobija od tima lekara koji su angažovani od vodećeg svetskog medicinskog centra i odnosi se na postavljenu dijagnozu i način lečenja. Zasniva se na detaljnom pregledu zdravstvene dokumentacije i ono što je naše iskustvo potvrilo jeste to da se drugo mišljenje uglavnom poklapa sa mišljenjem naših lekara, što dodatno govori o visokoj stručnosti naših lekara.

Udruženje žena obolelih od karcinoma dojke „Žena uz ženu“ je tokom oktobra sa karavanom „Budi hrabra“ obišlo 11 gradova u Srbiji i uspelo da obezbedi 1100 besplatnih ultrazvučnih preglede dojki, od čega je dijagnostifikovano 5 malignih promena.

Pročitajte