Pregledom i prevencijom do mira i spokoja

objavljeno 14.05.2022.

Zdravstveno osiguranje je jedan od najvažnijih oblika preventivnog delovanja protiv kancera

Na konferenciji „Zdrava žena, zdravo društvo“, održanoj 10. maja u hotelu „Hilton“ u Beogradu u organizaciji Udruženja „Žena uz ženu“, istaknuto je da samo redovni pregledi mogu biti prava prevencija u borbi protiv kancera dojke. Kompanija „Dunav osiguranje“ je partnerski podržala konferenciju, baš kao i projekat istog udruženja „Budi hrabra – pregledaj se“, usmeren na organizovanje besplatnih lekarskih pregleda širom Srbije. Predstavnica Kompanije Nataša Novčić Zubac istakla je da su prevencija i rana dijagnoza najbolji oblik borbe protiv kancera i ukazala na to da je zdravstveno osiguranje jedan od važnih oblika preventivnog delovanja.

„Nema te polise koja omogućava izlečenje, ali oni koji su se borili s bolešću znaju da uz nju idu i brojni drugi problemi i pitanje finansijske sigurnosti. S jedne strane, imamo odsustvo s posla, umanjenu mogućnost radnog angažovanja, a s druge strane brojne troškove lečenja. Najmanje o čemu želimo da razmišljamo u tom trenutku je novac, a moramo“, istakla je Novčić.

Ona je podvukla da polisa, osim jednokratne isplate sume osiguranja, koja se kreće i do pet miliona dinara, u slučaju dijagnostikovane bolesti, ima i mogućnost dobijanja drugog lekarskog mišljenja, od tima vrhunskih lekara u vodećim svetskim medicinskim centrima, koji od naše medicinske ustanove dobijaju kompletnu dokumentaciju pacijenta, pa ili potvrde dijagnozu, ili zahtevaju dodatne procedure i ispitivanja.

„Naše iskustvo je potvrdilo da se drugo lekarsko mišljenje uglavnom poklapa s mišljenjem naših lekara“, kaže Novčić.

Ana Dornik iz Udruženja „Žena uz ženu“ iz svog iskustva naglasila je važnost pravovremenog stava i dobre odluke, čime je i sebi i svojoj porodici olakšala situaciju u momentu kada je shvatila da joj je zdravlje narušeno:

„Svest da na vreme mislite na sebe, kako kroz preventivne preglede, tako i kroz dobrovoljno zdravstveno osiguranje, mora da se podiže, kako bismo bili spremni na izazove koje nosi život.“

Projekat udruženja „Žena uz ženu“ ,„Budi hrabra – pregledaj se“, u martu je završio svoju drugu rundu. Urađeno je 1.625 pregleda, a rezultati nisu ohrabrujući. Istraživanje pokazuje da svega 38 odsto žena ide na redovne preglede dojki. Marija Lakić iz Udruženja ističe neophodnost što većeg odaziva na ovakve akcije, jer u pojedinim opštinama ima skoro 90 odsto žena koje nikada nisu bile na preventivnom pregledu.

„Koristim priliku da još jednom zahvalim Kompaniji ‘Dunav osiguranje’, koja je podržala Udruženje u realizaciji ovog projekta, čiji su cilj afirmacija zdravlja i preventiva. S obzirom na to da postojeća statistika ne obećava, radićemo na njenom poboljšanju. Tome bitno doprinosi usluga Cancer protection, koja je, ukoliko je potrebno, od velike pomoći, jer je sam put lečenja kancera dojke jako skup i zahteva mnogo sredstava“, zaključila je Lakić.

Nataša Novčić naglašava da polisa dobrovoljnog zdravstvenog osiguranja, pored brojnih usluga bolničkog i vanbolničkog lečenja, uključuje i preventivno delovanje putem sistematskog pregleda.

„Svest da imate već zaključenu polisu osiguranja i ugovoren sistematski pregled dodatno motiviše da se bar jednom godišnje izvrši detaljna kontrola zdravstvenog stanja, a u slučaju tegoba ili sumnje na bolest, polisa omogućava brzo i efikasno zakazivanje brojnih pregleda i dijagnostičkih procedura“, kaže Novčić.

 

FOTO TAČNO/ SAVA RADOVANOVIC

Pročitajte