Partnerstvo države i osiguravača – garancija stabilnosti u osiguranju od katastrofalnih rizika

 

objavljeno 08.03.2022.

Ivana Soković, predsednica Izvršnog odbora Kompanije „Dunav osiguranje“

Odgovarajući na nove izazove koje je pandemija donela celokupnoj ekonomiji, osiguravajuća delatnost je pokazala spremnost i sposobnost brzog prilagođavanja izmenjenim okolnostima poslovanja. Tržište osiguranja ostalo je stabilno, ostvareni su pozitivni rezultati, a broj zaključenih polisa potvrđuje poverenje građana u osiguravajuća društva i u kriznim vremenima. U okviru 29. Kopaonik biznis foruma, na panelu održanom pod nazivom „Pandemija: Da li smo spremni za nove izazove“, predstavnici osiguravajućih društava otvorili su pitanje neophodnih promena u sektoru osiguranja u susret mogućim novim pandemijama.

Analizirajući mogućnost osiguranja od katastrofalnih rizika u koje spada i pandemija, Ivana Soković, predsednica Izvršnog odbora Kompanije „Dunav osiguranje“, istakla je važnost uspostavljanja stabilnog mehanizma za finansiranje i saniranje posledica pandemije i ostalih rizika koji su u vezi sa ovakvim događajima. „U svetu postoji više modela javno-privatnog partnerstva, a ono što je zajedničko svima jeste da su bazirani na sprezi države i njenih institucija, s jedne strane, i osiguravača i reosiguravača, s druge. Kapaciteti pojedinačnih osiguravača, čak i onih najvećih u zemlji, nisu dovoljni za sprovođenje pandemijskog osiguranja, već je tu potrebna pomoć države. Samo tako možemo izgraditi siguran i efikasan model osiguranja od katastrofalnih rizika“, rekla je Soković ukazujući na potrebu da ovo osiguranje bude obavezno, jer bi tako po najpovoljnijoj ceni bilo obezbeđeno pokriće za štetu koja svakoga može da pogodi.

Govoreći o stabilnosti cele osiguravajuće branše, Soković se osvrnula i na rezultate poslovanja kuće na čijem je čelu.

„U protekloj godini, Kompanija ‘Dunav osiguranje’ zaključila je blizu 2 miliona polisa i ostvarila bruto premiju od skoro 32 milijarde dinara. To je rast od 6,41 odsto, pri čemu su neživotna osiguranja rasla 5,18 odsto, a životna više od 17 odsto. Tendenciju rasta od skoro 22 odsto pokazalo je dobrovoljno zdravstveno osiguranje, dok je auto-kasko raslo 13 odsto“ – navela je Soković.

„Shodno očekivanjima, povećane su i štete. Likvidirane štete dostigle su rekordnih 13,7 milijardi dinara, što je za čak dvadeset odsto više u odnosu na 2020. godinu. Samo u životnom osiguranju, ‘Dunav’ je tokom prethodne godine isplatio skoro jednu milijardu dinara šteta više nego u 2020. godini“, podvukla je Soković.

„Dunav osiguranje oduvek je bilo pouzdan partner i prijatelj na koga njegovi osiguranici uvek mogu računati. Kompanija nije menjala svoje uslove osiguranja niti uvodila ograničenja u osiguranju života gde su naše polise garantovale pokriće i u slučaju ostvarenja rizika od pandemije. Pokazalo se da naši klijenti to i te kako umeju da cene,“ zaključila je Soković.

 

 

 

 

 

 

 

 

Pročitajte